Nyheter

L-politiker: "Återinför gåvoavdraget"

Att ge ökad makt till givarna säkrar civilsamhällets oberoende, menar Morgan Olofsson, riksdagskandidat för Liberalerna.

Det är i en debattreplik till kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) som Röda korsets tidigare insamlingschef, numera riksdagskandidat för L, slår ett slag för att återinföra gåvoavdraget.

Morgan Olofsson kritiserar, i Dagens samhälle, ministern för att hon vill ge staten för stor makt i hur pengar ska fördelas, bland annat att Bah Kuhnke ansåg att det var bra att de statliga bidragen till civilsamhället ökat.

L-politikern talar sig i stället varm för gåvoavdraget, det vill säga att den som skänker pengar till organisationer inte ska behöva skatta för gåvan, vilket han menar minskar statens inflytande över givandet.

Alliansen införde

Gåvoavdrag infördes av Alliansregeringen, vilket också gav ett ökat givande. Men reformen fick också mycket kritik, även av frivilligorganisationerna, det var för mycket administration och för små summor som omfattades.

När den rödgröna regeringen kom till makten tog de sedan bort reformen.

Blir mer oberoende

"Genom att snarast återinföra och utöka gåvoavdraget får civilsamhället både mer pengar och fler engagerade människor. Det säkerställer förutsättningarna för ett oberoende och civilsamhälle som kan agera långsiktigt", skriver Morgan Olofsson i sin debattartikel i Dagens samhälle.

Där vill han också se att företag omfattas av gåvoavdrag. Tidigare debatter har också handlat om vilken typ av religiösa organisationer som ska omfattas.

Lyftes av KD

I årets valrörelse har frågan om gåvoavdrag knappast nämnts. Men nyligen, då KD-ledaren Ebba Busch Thor frågades ut av pingstpastor Niklas Piensoho, dök gåvoavdraget upp.

Busch Thor talade sig då varm för gåvoavdragen. Piensoho, som förde ämnet på tal, var också positiv. Men han belyste samtidigt problemen som fanns med administration, och att det för Filadelfiaförsamlingen i Stockholm där han är ordförande knappast blev någon vinst med gåvoavdrag, snarare merjobb.

Fler artiklar för dig