Nyheter

Tankesmedjan Claphaminstitutet kritiserar Pride

Den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet är på väg att presentera en rapport om Pridefestivalens negativa effekter på folkhälsan. Nu vill de bjuda upp till debatt, men motparten nobbar inviten.

– Just nu försöker jag bjuda in folk till det här seminariet. Men folk är så fruktansvärt rädda, säger direktor Per Ewert när Dagen når honom.

Han har varit med och gjort researchen till rapporten ”Det färgglada mörkret” som ska presenteras på tisdag nästa vecka, en rapport som han säger ska belysa Pridefestivalens negativa effekter på folkhälsan.

Exakt vad som står i rapporten vill Per Ewert inte avslöja förrän det är dags för lansering, däremot är han upprörd över att ingen från Pride verkar vara villig att komma för att bemöta deras argument.

– Det är extremt anmärkningsvärt att de inte vill komma och föra sin egen talan, säger Per Ewert.

– Men det verkar vara otroligt känsligt att säga något sakligt och kritiskt om Priderörelsen.

Men Pride har väl kritiserats gång på gång?

– Inte i en saklig gransknig av vad de presenterat i sitt program.

Vad är det ni har ni granskat?

– Vi har tittat på innehållet i deras program och satt det i ett folkhälsoperspektiv, säger Per Ewert.

Er rapport heter ”Det färgglada mörkret”, vad syftar det på?

– Det syftar på att festivalen har ett intryck i det offentliga samtalet av ljus, glädje, färg och fest. Men innehållet är i själva verket oerhört mörkt och destruktivt. Jag tycker att det blev en talande rubrik.

Ansvariga för Pridefestivalen har tackat nej till att medverka vid seminariet då rapporten släpps.

”Vi har valt att inte prioritera denna medverkan”, skriver pressansvarig Alf Kjeller till Dagen.

Han berättar också att de inte vet vad rapporten består av och att det därför i nuläget är svårt att uttala sig. Men om det blir aktuellt kommer de med en replik vid ett senare tillfälle.

Pridefestivalen brukar hållas i slutet av varje sommar i Stockholm. I år är det en extra satsning då Europride landar i Sverige och festivalen kommer parallellt även att gå av stapeln i Göteborg. Flera lokala Pridefestivaler anordnas numera också runtom i Sverige.

Fler artiklar för dig