Nyheter

Mariannelund och Sport for life startar ny bibellinje

En ny bibellinje startas av Mariannelunds folkhögskola tillsammans med Sport for life i augusti. BibelSport är en terminskurs som vilar på tre olika ben: Bibel, sport och ledarskap.

– Vi riktar oss till alla kristna som frågar sig: Kan det finnas en plan med mitt sportintresse? säger Johan Lagerbeck, verksamhetsansvarig på Sport for life som är en del av Pingst ung.

Praktiska övningar varvas med teori enligt en modell som känns igen på flera andra bibelskolor med idrottsinriktning.

Andra utbildningar

Puls - tro och idrott med Equmenia som avsändare har sedan några år Pulsåret på Södra Vätterbygdens folkhögskola i Jönköping. Och Kristen idrottskontakt startar i höst sin Krik-linje tillsammans med Mullsjö folkhögskola.

Läs också: Ny Krik-linje med hälsa och friskvårdsprofil

Vad kommer er linje att erbjuda som är nytt?

– Jag har inte full koll på exakt vad de andra skolorna erbjuder, men förutom bibel och sport vill lägga stort fokus på ledarskap utifrån en församlingskontext vilket vi tror gör oss unika.

– Utbildningen är tänkt att träna ledare för att jobba med idrottsfrågor i den lokala församlingen. Vi vill att deltagarna ska bli motiverade att gå tillbaka till sina församlingar och starta egna idrottsarbeten.

– Ingen av folkhögskolorna inom Pingst erbjuder en sportbibellinje vilket borde vara naturligt. Vi ser även kursen som ett sätt att kunna fortsätta träna både deltagare och unga ledare vi har på våra sportveckor och läger, säger han till Dagen.

Leda sportgrupper

Han berättar att man kommer att ha ett "case" som löper genom hela utbildningen som innebär att man på ett fiktivt sätt startar ett idrottsarbete i en församling där man bland annat tränar på att leda sportgrupper och sportkonfirmation.

Den nya bibelskolan är terminslång och planerna har pågått sedan september-oktober förra året.

– Vi känner oss trygga med att ha allt på plats till terminsstarten i augusti. Och för den som vill gå två terminer finns andra kurser på Mariannelund som också är terminslånga, till exempel BibelVäxa och BibelTjänst.

Hur många elever behövs för att köra igång?

– Om vi inte får ihop en kurs på femton personer, som vore det ideala, så kan vi säkert köra igång med sex till åtta personer. I så fall kan vi dra nytta av de andra bibelkurser som finns på Mariannelunds folkhögskola och samköra med dem.

Varje år, inte minst sommartid, har Sport for life ett flertal olika läger för barn och ungdomar i bland annat hockey, innebandy och fotboll. Man anordnar också sportveckor på Löttorp och Gullbrannagården, samt aktiviteter på Nyhem, Lapplandsveckan och Hampetorpsveckan.

Sport for life grundades 1995 av Paul Kobylarz.

Fler artiklar för dig