Det var feststämning i Kungsholms kyrka, när den nya kyrkohandboken togs i bruk.
– I dag tar vi emot en ny kyrkohandbok. Det är en glädjedag! sa kyrkoherde Michael Persson i gudstjänstens inledning.
Kyrkohandboken togs i bruk samtidigt i samtliga Svenska kyrkans församlingar.
Kyrkohandboken innehåller ordningar för Svenska kyrkans gudstjänster. Den sätter ramen och riktlinjerna för alla former av gudstjänster när det gäller språk, liturgi, teologi och musik. Den nya kyrkohandboken har varit omdebatterad och fått både kritik och beröm. Uppdraget att ta fram en ny kyrkohandbok kom 1997, och arbetet inleddes några år senare. Sammanlagt 18 års arbete ligger bakom den bok som togs i bruk på söndagen runt om i Sverige.
"Det är en glädje att få börja använda den nya kyrkohandboken, dessutom på själva pingstdagen som också är kyrkans födelsedag", skrev ärkebiskop Antje Jackelén på Svenska kyrkans hemsida inför söndagen.
Ärkebiskopen medverkade på söndagen i en högmässa i Uppsala domkyrka, som direktsändes på webben och som också går att se i efterhand.
I Kungsholms kyrka sjöng Kungsholms kyrkokör, och Michael Persson predikade. I sin predikan tog han fasta på att pingstdagen är en festdag, och en hyllning till kärleken.
– Du är här för kärleks skull, för att du är älskad, och för att du vill gemenskap, sa han.
Kyrkoherden tog också upp frågan om den nya kyrkohandboken i sin predikan, och talade om hur språk kan bygga murar mellan människor.
– Man kan ha många synpunkter på den, men syftet är gott: att ingen ska stängas ute, sa han.
Gudstjänsten avslutades med körsången "Laudate Deum" - "Prisa Gud" - och kören tågade högtidligt ut i den sommargrönskande parken. Kyrkoherden Michael Persson sa efter gudstjänsten att det viktigaste för hans församling har varit att få till en enhetlighet i gudstjänsterna.
– Det är inte så mycket som är nytt, men det är bra att vi förnyar oss, tycker jag. Vi tar det här tillsammans, och det är viktigt. Vi har inte haft samma gudstjänstordning i gudstjänsterna, men det får vi nu. Den processen har varit viktig för oss: att man kan fira gudstjänst överallt och känna igen sig.
Kyrkorådets ordförande Ulla Birgersdotter höll med.
– Man ska inte börja med att slänga bort ett förslag och bara säga nej, Om det finns något som inte är så bra, då tar vi upp det senare. Men vi måste börja med att jobba med det som har kommit nu.
Båda var överens om att glädjen över att efter alla turer och all debatt runt den nya kyrkohandboken äntligen få ta den i bruk, övervägde denna soliga söndag.
– Det är en härlig dag, sa Ulla Birgersdotter.
– Ja, i dag är vi alla pingstvänner, sa Michael Persson och log.