Nyheter

USA tackar Sverige för insatser i Nordkorea

Det amerikanska utrikesdepartementet uttrycker tacksamhet för Sveriges insats med att få tre fängslade kristna amerikaner frigivna i Nordkorea.

"Vi är tacksamma för hjälpen från Sverige, vår skyddsmakt i Nordkorea, som outtröttligt har fört nödställda amerikanska medborgares talan i Nordkorea", skriver Julia Mason, talesperson för amerikanska UD i ett mejl till SVT:s USA-korrespondent.

De tre amerikanerna Kim Dong-Chul, Kim Hak-Song och Kim Sang-Duk, som också kallas Tony Kim, kunde tidigt på torsdagsmorgonen lokal tid åter gå på amerikansk mark efter att ha hållits fängslade i Nordkorea anklagade för spioneri och "fientliga handlingar".

Sverige välkomnar beskedet

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) skriver i ett uttalande att Sverige välkomnar beskedet att de tre amerikanska medborgarna har frigivits.

Utrikesministern konstaterar också att "Sverige har arbetat såväl på plats i Pyongyang som genom diplomatiska kontakter i Stockholm, inklusive vid besöket av Nordkoreas utrikesminister Ri i mars".

"Böner har blivit uppfyllda"

Jordbruksexperten Kim Hak-song och den tidigare bokföringsprofessorn Tony Kim var båda föreläsare vid Pyongyang University of Science and Technology (PUST), men greps av nordkoreanska myndigheter när de skulle lämna landet förra året.

Universitetet, som bland annat finansieras av kristna givare, har tidigare sagt att fängslandet "inte på något sätt var kopplat till PUST:s arbete", och enligt nyhetsbyrån AFP talar mycket för att myndigheterna i Pyongyang uppmärksammade duon på grund av deras tidigare kristna aktiviteter på annat håll.

"Våra förhoppningar och böner har blivit uppfyllda genom deras frisläppande", säger universitetet i ett uttalande.

PUST uttryckte samtidigt "uppriktigt hopp" om att de frigivna ska kunna "njuta av lite lugn och ro med sina familjer och vänner och börja bygga upp det normala livet".

TT/Johannes Ottestig

Fler artiklar för dig