Nyheter

Nuri Kino pratade minröjning med amerikanska UD

Innan IS kapitulerade i Irak och Syrien placerade de ut tusentals sprängladdningar och minor. Nu måste de rensas bort för att civilbefolkningen ska kunna återvända.

Nuri Kino och Amar Sabri från A Demand for Action träffade nyligen representanter för USA:s utrikesdepartement vid en samling i Stockholm där även andra frivilligorganisationer, däribland Rädda barnen och Olof Palmes center, fanns representerade.

Enligt Nuri Kino var amerikanerna i Sverige för att be om hjälp i arbetet med att göra det möjligt för civilbefolkningen i Syrien och i norra Irak att återvända till sina gamla hem.

Det långsiktiga arbetet gör skillnad

Efter mötet var Nuri Kino mycket nöjd.

– Vi kunde ge röst åt de mest utsatta i regionen. Jag måste erkänna att jag ibland tappar hoppet, men vid mötet kände jag att det långsiktiga arbetet faktiskt gör skillnad, säger han till Dagen.

– Jonas Wechsler, chef på amerikanska UD för bekämpningen av IS, redogjorde för hur situationen såg ut när IS började bekämpas. Sedan beskrev han den fortsatta utvecklingen och till sist fick vi se en uppdaterad karta över hur läget är nu.

Livsfarligt att vistas i Mosul

Om Nuri Kino var nöjd med mötet är han desto mer bekymrad över situationen i Syrien och i norra Irak. Under mötet gav han ett exempel - 300 familjer som har bott i de kurdiskstyrda delarna av Irak har nu fått veta att de måste återvända till Mosul som de tvingades lämna i samband med att IS intog staden 2014.

Problemet är att de flesta hus i Mosul är förstörda, att kyrkorna har jämnats med marken och att det fortfarande är livsfarligt att vistas i staden på grund av alla utplacerade minor och sprängladdningar.

– 20 000 minor har hittills röjts från de befriade områdena, men ytterligare ungefär 100 000 minor måste röjas för att befolkningen ska kunna återvända. Stora delar av de befriade områdena är fortfarande inte beboliga, säger han till Dagen och betonar att sprängladdningarna inte bara blev kvarlämnade utan att de medvetet placerades ut för att göra maximal skada.

– De finns till exempel i barnvagnar, toaletter och dörrar.

Många döda i Raqqa

I februari i år rapporterade människorättsorganisationen Human Rights Watch att egentillverkade landminor hade dödat och skadat hundratals civila, däribland över 150 barn, i IS tidigare huvudstad Raqqa sedan terrororganisationen tvingades lämna staden i oktober 2017.

– IS nederlag i Raqqa hyllades som en global internationell seger, men internationellt stöd för att hantera efterdyningar till kampen och i synnerhet minornas dödliga arv, har inte blivit så stort att behovet är täckt, sa Nadim Houry, programchef för terrorism/antiterrorism på Human Rights Watch.

– 8–9 personer dör varje dag i Raqqa på grund av minor, säger Nuri Kino.

Fler artiklar för dig