Nyheter

Kristet samarbete med Stena Line ger fattiga vård

Genom kristna organisationen Mercy Ships får tiotusentals människor årligen tillgång till sjukvård. Ett av världens största färjerederier, Stena Line, ställer sig bakom biståndsarbetet. — Det är en win-win-situation, säger Tomas Fransson på Mercy Ships.

1 av 3

Under de senaste tio månaderna har fartyget African Mercy legat vid Kameruns kust. 2 000 operationer har genomförts och 10 000 tandvårdsbehandlingar. Det är frivillig vårdpersonal som genom sitt arbete förändrar människors liv.

– Vi har ganska lätt att rekrytera läkare och sjuksköterskor, men det är svårare med teknisk personal.

Det säger Tomas Fransson, som är Sverigechef för Mercy Ships. Han berättar att den kristna biståndsorganisationen inlett ett unikt samarbete med färjerederiet Stena Line, som kan göra det lättare att bemanna fartyget.

Kontakten var från början rent affärsmässig, då ett bolag i Stenakoncernen är projektledare för bygget Mercy Ships nya fartyg. Denna relation gjorde dock att intresset för Mercy Ships väcktes även inom Stena Line, som är koncernens rederidel.

– Vi började då en diskussion för ett och ett halvt år sedan för att se hur vi skulle kunna gå in i ett partnerskap, säger Tomas Fransson.

Partnerskap

I början av 2017 gick Stena Line och Mercy Ships in i ett partnerskap.

– Genom Mercy Ships har vi hittat en samarbetspartner som är engagerad i att hjälpa dem som mest behöver det, säger Niclas Mårtensson, som är vd på Stena Line.

Stena Line har redan gjort en insamlingssatsning på sina färjor i Europa, då kunderna kunde välja att betala lite mer för en kopp kaffe. Överskottet gick till Mercy Ships.

– Det gav ett stort engagemang både bland vår personal och våra gäster, säger Birgitta Wallström, som är Brand manager på Stena Line.

Nästa steg är ett volontärprogram för anställda inom Stena Line. Mercy Ships bygger på frivilliga insatser, och det kommer inte att förändras. De som är anställda i Stena Line får dock tjänstledigt för att vara volontärer på Mercy Ships, och företaget betalar vissa omkostnader som vaccinationer och resor.

– Nu har vi vår första volontär, en maskinist, som snart åker ut. Sedan kommer en person som arbetar i restaurang och en styrman att åka ut. Det har varit en väldigt bra start, vi får en bredd av olika kompetenser, säger Tomas Fransson.

”Berikar varandra”

Birgitta Wallström menar att Mercy Ships och Stena Line berikar varandra.

– Genom vår personal har vi kunskap och kompetens som vi kan bidra med på ett sätt som är ganska ovanligt, säger hon.

Hon berättar att man inom Stena Line sett vilket fantastiskt arbete Mercy Ships gör.

– Mercy Ships är inte lika känt i Sverige som andra stora biståndsorganisationer. Så vår uppgift tillsammans är också att öka kännedomen om Mercy Ships, inte minst till våra sju miljoner resenärer årligen, säger hon.

Nyligen delade Frivilligorganisationernas insamlingsråd (FRII) ut priser till årets insamlare. Stena Line och Mercy Ships fick pris för årets företagssamarbete.

– Detta är bara starten, vi har ett långsiktigt samarbete, säger Birgitta Wallström.

Tidigare UMU

Mercy Ships var från början en del av Ungdom med uppgift, men är sedan många år en egen organisation.

– Vi är en kristen organisation, och det präglar allt vi gör. Men det är inget krav att vara personligt kristen för att vara volontär, säger Tomas Fransson.

Fler artiklar för dig