Nyheter

Trump: Amerikaner på väg hem från Nordkorea

De tre amerikaner som suttit fängslade i Nordkorea har släppts fria och är på väg tillbaka till USA, skriver USA:s president Donald Trump på Twitter. Det är den nytillträde utrikesministern Mike Pompeo som varit på plats i Nordkorea och nu flyger hem med trion.

"Jag har glädjen att informera er om att utrikesminister Mike Pompeo är i luften på väg hem från Nordkorea, tillsammans med de tre underbara gentlemännen som alla ser så mycket fram emot att träffa. De verkar vara vid god vigör", meddelar Trump.

Redan inför Pompeos Nordkorearesa stod det klart att regimen i Pyongyang förmodligen skulle släppa de tre amerikaner som suttit fängslade i det slutna landet.

De tre amerikanska fångarna Kim Dong-Chul, Kim Hak-Song och Kim Sang-Duk, som också kallas Tony Kim, var fängslade och anklagade för spioneri och "fientliga handlingar". Enligt obekräftade uppgifter flyttades de nyligen från ett arbetsläger till ett hotell i närheten av Nordkoreas huvudstad.

Sveriges roll

När Nordkoreas utrikesminister i mars besökte Sverige handlade mötet i huvudsak om de tre fångarna. Sverige, som till skillnad från många länder har diplomatiska förbindelser med det slutna Nordkorea, har ett skyddsmaktsuppdrag för USA.

Fler artiklar för dig