Nyheter

Frigiven Nordkoreafånge: Vi är väldigt väldigt glada

De tre amerikaner som suttit fängslade i Nordkorea har landat på amerikansk mark. President Donald Trump fanns på plats för att hälsa dem välkomna hem.

Amerikanerna – Kim Dong Chul, Kim Hak-song och Kim Sang Duk, även känd som Tony Kim – frigavs på onsdagen i samband med att USA:s utrikesminister Mike Pompeo besökte den nordkoreanska huvudstaden Pyongyang för att diskutera president Trumps kommande toppmöte med Nordkoreas ledare Kim Jong Un.

Nyhetsbyrån CNN uppger att regelverket stoppade familjemedlemmar och vänner till de frigivna amerikanerna från att ta emot dem vid ankomsten till militärflygplatsen utanför USA:s huvudstad Washington.

Läs mer: Trump: Amerikaner på väg hem från Nordkorea

Enligt en tjänsteman måste männen först frågas ut av underrättelsetjänsten innan de kan åka hem.

Men glädjen över att vara tillbaka på amerikansk mark gick inte att ta miste på.

Läs mer: Fängslade kristna amerikaners familjer känner hopp

I samband med mottagningen, tidigt på torsdagsmorgonen lokal tid, beskrev Kim Dong Chul för medierna som fanns på plats att frisläppandet kändes "som en dröm".

– Vi är väldigt väldigt glada, sa Kim, som greps i oktober 2015 anklagad för spioneri.

"Vi tackar Gud"

De andra amerikanerna, Kim Hak-song och Kim Sang Duk (Tony Kim) greps våren 2017 då de arbetade vid det kristna universitetet Pyongyang University of Science and Technology (PUST) som Dagen tidigare har skrivit om.

Samtliga dömdes till fleråriga fängelsestraff för "fientliga handlingar" mot Nordkorea och enligt Nordkorea är de kristna missionärer.

Läs mer: Pastor Lim tackade Sverige efter frigivningen från Nordkorea

I ett gemensamt uttalande, som offentliggjordes via det amerikanska utrikesdepartementet, uttryckte Kim Dong Chul, Kim Hak-song och Kim Sang Duk efter frigivningen djup "tacksamhet till USA:s regering, president Trump, utrikesminister Pompeo och det amerikanska folket för att ha fått oss hem".

"Vi tackar Gud, och våra familjer och vänner som bad för oss och för att vi skulle återvända", fortsatte de.

När Nordkoreas utrikesminister besökte Sverige i mars handlade mötet i huvudsak om de tre fångarna. Sverige, som till skillnad från många länder har diplomatiska förbindelser med Nordkorea, har ett skyddsmaktsuppdrag för USA.

Fler artiklar för dig