Nyheter

"Även sydkoreanska pastorer bör friges"

FN:s särskilda sändebud för människorättsfrågor i Nordkorea anser att landet bör frige sex fängslade sydkoreanska medborgare, däribland tre pastorer.

Timmar efter att tre kristna amerikanska medborgare hade återvänt till USA efter fångenskap i Nordkorea sa den argentinska juristen Tomas Ojea Quintana att Nordkorea också bör släppa sex fängslade sydkoreanska medborgare.

– Jag är fortfarande oroad över rapporter om att de utländska fångarna inte har fått en rättvis behandling och att de eventuellt hålls under omänskliga förhållanden utan tillgång till konsulär hjälp, sa han enligt nyhetsbyrån Reuters.

I slutet av april träffades Sydkoreas president Moon Jae-In och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i den demilitariserade zonen vid gränsen mellan de båda länderna. Vid det historiska mötet undertecknade de en förklaring om ett gemensamt mål som innebär "fullständig nedrustning av kärnvapnen på den koreanska halvön" och ett fredsavtal mellan länderna.

Men Eric Foley från organisationen Voice of the Martyrs Korea säger att det är en "ihålig fred" inriktad på kärnkraftnedrustning där Nordkoreas brott mot det egna folkets mänskliga rättigheter ignoreras.

– Under helgen har jag haft möjlighet att prata med ett antal nordkoreanska kristna. Jag har frågat dem vad de tycker och deras svar är att de är väldigt förvånade över att troende i resten av världen har åsidosatt de saker som vi har bett för rörande Nordkorea och att de tolkar de nuvarande omständigheterna som ett slags bönesvar, säger Eric Foley till Mission Network News.

– Deras kommentar är följande: Det här är inte vad vi har bett om.

FN:s särskilda sändebud för människorättsfrågor i Nordkorea, Tomas Ojea Quintana, säger enligt Reuters att han hoppas att Nordkorea ska börja ta itu med bredare frågor rörande mänskliga rättigheter och den humanitära situationen i landet.

Fler artiklar för dig