Nyheter

Mc-klubbar anordnade stöd-run för utsatta kvinnor

Mc-klubbarnas run firade femårsjubileum i år. – Efter #metoo-debatten blir det ännu viktigare att vi fortsätter visa vårt stöd för utsatta kvinnor, säger initiativtagaren Kent Revedal.

1 av 3

Kent Revedal har tidigare skrivit en debattartikel i Dagen, som fått stor spridning. "Är vi fel sorts män som protesterar mot sexövergreppen?" var rubriken. Kent Revedal påpekade där att det visst finns män som engagerar sig i frågan om sexövergrepp mot kvinnor - men dessa män uppmärksammas sällan i media.

Han berättade också i artikeln om det motorcykel-run som hålls varje år i Stockholm i arrangemang av tre mc-klubbar.

Runnet syftar till att stödja arbetet för utsatta kvinnor genom organisationen Talita. Talita tödjer och hjälper offer för trafficking och kvinnor som hamnat i prostitution.

– Jag har själv tidigare i mitt arbete som pastor jobbat med att stötta kvinnor på Malmskillnadsgatan i Stockholm, berättar Kent Revedal.

– Jag har ett minne av en kvinna som kom och drack kaffe där vi stod. Sedan var hon borta en timme. När hon kom tillbaka hade hon blivit rånad och misshandlad. Hon gick in på en toalett och sminkade om sig och skulle fortsätta jobba. Det är hemskt, och det är alldeles för få som gör något åt detta.

Läs också: Kent Revedal: Folk tror att alla med mc-väst är kriminella

Femte året i rad

Han är glad över att många i bikervärlden nu engagerar sig i det årligen återkommande mc-runet.

– Poängen är att visa att det inte är okej att utnyttja kvinnor för sexuella ändamål. Och även om vi är skinnklädda står vi upp för att detta inte är okej!

– Jag tycker att det är fantastiskt att så många deltar. I den bikerkultur där jag finns är detta nu ett naturligt sätt att börja våren! Även de som inte åker med skickar pengar genom swish.

200 deltagare - 26 000 kronor

I år deltog cirka 160 motorcyklister och sammanlagt runt 200 personer. Klubbarna fick in cirka 26 000 kronor under dagen, pengar som nu går till Talita.

– Jag höll ett kort tal på Medborgarplatsen, och sedan kom en representant för Talita och berättade om arbetet och gav exempel på kvinnor som man har kunnat hjälpa, berättar Kent Revedal.

Under de fyra år som gått har mc-klubbarnas årliga run samlat in mer än 60 000 kronor till Talitas arbete.

Läs också: Kent Revedal efter mc-kraschen: Bruten rygg men obruten livsglädje

”Talita har samma tro som jag”

Kent berättar att bakgrunden till att han tog initiativ till mc-runnet var att det inte fanns något som hände i Stockholm i bikervärlden den första maj.

– Och sedan är det ju inte en nackdel att Talita som vi stödjer har samma grundtro som jag har.

Bakom idén fanns förstås också grundtankarna om att stötta utsatta kvinnor.

”Valet föll på att visa att sann manlighet handlar om att värdera och skydda kvinnan. Att stå upp för alla människors rätt till sin egen kropp, att ingen kropp är till salu”, skriver Kent Revedal i sin debattartikel.

Vill du fortsätta läsa Dagen gratis? Klicka här.

Fler artiklar för dig