Nyheter

Förintelseöverlevaren Hédi Fried på plats vid nazistmarsch

Första maj demonstrerade Nordiska motståndsrörelsen bland annat i Ludvika. Motdemonstranter fanns på plats, och det gjorde även överlevaren och föreläsaren Hédi Fried.

Det var trångt på flera av Dalarnas gator på tisdagen. Till Borlänge kom försvarsminister Peter Hultqvist och till Ludvika kulturminister Alice Bah Kuhnke. Sammanlagt hade nio demonstrationstillstånd delats ut, bland annat till ”Dalarna mot rasism” och ”Clowner mot nazister”.

Hédi Fried, som i år fyller 94 år, överlevde Förintelsen och har bestämt sig för att under återstoden av sitt liv göra allt hon kan för att den aldrig ska upprepas. Tisdagen den 1 maj kom hon således till Ludvika för att visa sitt motstånd mot att nazisterna mobiliserar och tar över gatorna med sina flaggor och slagord.

– Det är också viktigt att det står i tidningarna att det även på 30-talet började med marscher – och slutade med gaskammare. Människor som tror på frihet och demokrati måste få argument om varför det är viktigt att stå upp emot nazismen och ges stöd i att göra detta, säger hon i en intervju med Dala-Demokraten.

Läs mer: Ludvikaborna protesterade mot NMR med bibelord

Ta bladet från munnen

Hédi Fried menar att hela samhället måste hjälpas åt att visa att man inte tolererar nazismen. Hennes egna grannar stod tysta när familjen Fried fördes bort till koncentrationslägren i början av 1940-talet.

– Alla som har något att säga ska hålla ihop. På så sätt ser övriga befolkningen kraften när man kommer samman, säger hon.

– Var inte rädd att visa vad du tycker. Var inte tyst. Det är många som tiger för att behålla den goda stämningen.

Fler artiklar för dig