Nyheter

Simon Ådahl: ”Halva bönen för enat Korea är besvarad”

Artisten Simon Ådahls kampsång om att be för ett enat Korea har återigen blivit högaktuell.

1 av 4

Världen har fått nypa sig i armen. Syd- och Nordkoreas ledare träffades nu i veckan och lovade att skriva under ett fredsavtal.

Det var kramar och handhållning som visades upp inför en glatt förvånad omvärld. En av alla dessa människor som fick nypa sig i armen är den kristne artisten Simon Ådahl. År 2011 spelade in låten "Pray for Korea" med en uppmaning om förbön för ett enat Korea.

– Då kändes drömmen om ett fredsavtal avlägset, säger han till Dagen

Jättekliv framåt

Snarare handlade nyheterna då om robotar som riktades mot Sydkorea och en konflikt som trappades upp. Precis som för några månader sedan, då Donald Trump och Kim Jong-Un slungade verbala raketer mot varandra med löften om eld och vrede.

– Det här är ett jättekliv framåt. Halva bönen är besvarad, säger Simon Ådahl om sin förbönslåt.

– Men hela bönen handlar om en återförening. Vi ska inte sluta be.

Fick ett tilltal

Simon Ådahl berättar att han vaknade en natt 2011 efter att ha fått ett tilltal från Gud att skriva en bön för Korea.

– Jag hade ingen kontakt med Korea då, ingenting. Men jag upplevde det så starkt att jag skulle skriva det här, berättar han.

– Får man ett sådant här tilltal så släpper det inte. Jag skrev texten på mindre än en timme.

Dagen efter skulle han träffa sin bror och musikerkollega Frank Ådahl, och de båda spelade in "Pray for Korea" på en gång. Melodin fanns redan färdig sedan tidigare, då med dess svenska titel "Jag tänker be för Sverige".

Läs mer: Så kom Simon Ådahls låt "Jag tänker be för Sverige" till

Tog två år

Det tog två år, sedan släpptes låten av ett skivbolag i Sydkorea. Ett bolag som först ville de tona ned såväl det politiska som det religiösa budskapet.

– Det var för politiskt och vi uppmanades att ta bort Jesus, berättar Simon Ådahl.

Används flitigt

Men texten fick vara kvar och sedan dess har den använts flitigt. Simon Ådahl berättar att han ofta får mejl från sydkoreaner som tackar.

– Flera har tackat mig och säger att låten fått dem att börja be för sitt eget land. Att de hade börjat släppa tanken på en återförening.

För två år sedan användes "Pray for Korea" vid en stor bönemanifestation i Seoul med omkring 100 000 deltagare.

Tyskland enades

– En del koreaner mejlar mig och frågar varför. Då berättar jag att vi bad att muren skulle falla mellan Öst- och Västtyskland. Och om den muren kunde falla, kan även Syd- och Nordkorea bli ett. Tyskland är ett exempel på att det går, säger Simon Ådahl.

Han sticker inte under stol med att det som sker just nu ska ses som ett bönesvar, även om det fortfarande är långt kvar till att konflikten på Koreahalvön är över.

Värst som kristen

Sydkorea är inte ett historiskt kristet land, men på 1900-talet har landet fått en stor kristen befolkning och det är främst hos kyrkorna som Simon Ådahls låt har fått fotfäste.

På andra sidan gränsen är situationen helt annorlunda. Nordkorea pekas gång på gång ut som det värsta landet att leva i som kristen, med stränga straff för den som tror på Jesus.

– Det finns så många kristna martyrer därifrån. Att vara kristen i Nordkorea kostar allt, säger Simon Ådahl.

När han nu uppmanar till fortsatt förbön handlar det inte minst om frihet för nordkoreaner.

Fler artiklar för dig