Nyheter

Immanuelskyrkans fastighetsbolag köper centralt ”drömförvärv”

Immanuelskyrkans i Stockholm helägda fastighetsbolag Probitas har köpt en fastighet i Stockholm. – Ett riktigt drömförvärv, säger Samuel Borg, vd och koncernchef på Probitas.

1 av 2

Huset, som är byggt 1929, kostar 215 miljoner kronor och ligger i stadsdelen Vasastan nära Odenplan.

– Det är väldigt ovanligt att fastigheter i centrala Stockholm är ute till försäljning så vi är mycket nöjda med affären, berättar Samuel Borg för Dagen.

Säljare är det börsnoterade fastighetsbolaget Fabege, en av giganterna i branschen.

Varför har ni köpt fastigheten?

– Vi ser den som ett komplement till det övriga fastighetsbestånd vi har i Stockholm. Det har en stor potential och ett strategiskt läge, säger han.

Läs också: Immanuelskyrkan bygger nytt äldreboende

Ska renovera

I fastigheten, som är totalt 3 480 kvadratmeter stor, inryms i dag Postnord samt åtta hyresrätter. Så kommer det att förbli men med en förändring.

– Postnord effektiviserar sin verksamhet vilket innebär att deras yta kommer att krympa. Det ger oss möjlighet att förädla och rusta upp delar av lokalerna.

– Precis som när vi moderniserade Jarlahuset så ser vi en stor potential här. Det räcker att se de stora fönstren för att inse vilka fina lokaler det kan bli.

Femton fastigheter

En annan av bolagets fastigheter är Jarlahuset där församlingen Immanuelskyrkan och hotell Birger Jarl huserar, samt en av hyresgästerna är musiktjänsten Spotify. Jarlahuset är för övrigt den största fastigheten i bolagets bestånd.

Totalt äger och förvaltar Probitas femton fastigheter i Stockholms innerstad.

– Det här är ett av våra första förvärv på länge och visar att vi klarat utmaningarna från finanskrisen för tio år sedan, säger Samuel Borg.

2009 var krisen nära och bolaget läckte en miljon kronor i veckan.

Fick utmärkelse

Sedan dess har Probitas stärkt sina finanser och är i dag ett välmående bolag som år 2016 gick med 77 miljoner kronor plus.

– Vi har fått ordning på vår ekonomi och moderniserade för några år sedan Jarlahuskvarteret. För det fick vi 2013 ROT-priset för Stockholms bästa ombyggnation.

Probitas är dock inte ett kommersiellt företag vilket som helst.

– Mitt uppdrag är att leda bolaget så att vi varje år kan ge 20 miljoner kronor till Immanuelskyrkan. Det är 75 procent av församlingens totala budget.

– Vi brukar säga att när de stora börsbolagen har ett kvartalsperspektiv så har vi ett evighetsperspektiv.

När börjar ni renovera er nya fastighet?

– Så fort som möjligt. Ambitionen är att det ska vara klart under detta år. Men om det är praktiskt genomförbart vet vi inte i dagsläget.

Fotnot: Immanuelskyrkan i Stockholm är en del av Equmeniakyrkan.

Fler artiklar för dig