Ungerns premiärminister Viktor Orbán kommer att styra en tredje period i landet. Det stod klart efter att högerpopulistiska partiet Fidesz nyligen fick två tredjedelar av platserna i parlamentet.
Under valkampanjen fokuserade Orbán på Ungerns ”fiender”: muslimer, flyktingar, EU och internationella investerare som den judiske affärsmannen George Soros. Samtidigt framställde han gärna sig själv som en förkämpe för ”Europas kristna identitet”.
Läs mer: Hjälten från kommunisttiden för en kampanj mot Soros
Många kristna ungrare ser Orbán just som nationens försvarare, och därför röstar de på honom, säger pastor Attila Nyari till tidningen Evangelical Focus. Nyari tror att kristna i lika stor eller kanske till och med större andel röstade på Fidesz.
– Budskapet från Fidesz gick hem hos många, och de utvecklade ett hat mot ”fienderna” och började se alla som inte köpte denna agenda som allierade till fienden, säger han.
– Men jag ser snarare att detta visar på en djupt rotad rädsla och osäkerhet som finns i det ungerska samhället.
Attila Nyari säger också att många ungrare har uppskattat den stabilitet som Viktor Orbán gett landet, och att segern också beror på att det saknas ett hållbart alternativ.
Talar om kristna värden
Viktor Orbán talar gärna om kristna värden, och lät sig fotograferas på en gudstjänst som han deltog i på valdagen. Den svenska evangelisten och missionären Peter Strand, som bott i Ungern i tio år, berättar för Dagen att premiärministerns son, Gáspár Orbán, arrangerar väckelsemöten som växt från en liten grupp ungdomar till stora samlingar. ”Felház” (”Övre rummet”) är namnet på dessa möten som samlar upp till 2000 personer varje gång, och nu sprider sig från Budapest till andra städer i Ungern.
– Viktor Orbáns son mötte Gud på ett ungdomsläger. Nu leder han tillsammans med två andra den här växande ungdomsrörelsen. Vad jag vet står Viktor Orbán med sin son till 100 procent i dessa möten, säger Peter Strand.
Läs mer: Elisabeth Sandlund: Ungerska valet en varningssignal
– Ingen jag känner röstade på någon annan än Orbán, tillägger han.
– De är väldigt arga på västerländska medier för att de svartmålar Orbán. Denna svartmålning är långtifrån verkligheten, säger han.
Men hur ser karismatiska kristna på den antisemitism som många säger ökar i Ungern?
– Orbán är en stark nationalist, men ingen av mina vänner ser något samband med hans politik och att judar nu lämnar Ungern. Det är Jobbik - ett högerextremt parti - som är problemet för både judar och romer, säger han.
Men splittringen är stor inom kristenheten. När det stod klart att Orbán vunnit valet, gick påve Franciskus ut med en så kallad apostolisk exhortation (ett budskap från påven). Där talade han om den fundamentala kristna plikten att engagera sig i flyktingar och att ”välkomna främlingen”.
Läs mer: Val i Ungern: Kritiserad premiärminister efterlyser kristendom
En annan stark kritiker av Orbáns visioner av vad kristen tro innebär är inhemska metodistpastorn Gabor Ivanyi, som Dagen tidigare mött i Ungern. Metodistpastorn var en motståndsman redan under kommunisttiden, och har sedan dess engagerat sig för fattiga och hemlösa, för romer och för judar, genom stiftelsen Oltalom.
Blivit av med kyrkstatus
Gabor Ivanyis kyrka Hungarian Evangelical Fellowship har nu blivit av med sin status som kyrka där det återigen inte ses med blida ögon att engagera sig för utstötta och fattiga.
– Jag brukar återvända till Jeremia i Bibeln. Där står: ”Tala, och var inte rädd för dem”, sa Gabor Ivanyi tidigare till Dagen.
Läs mer: Viktor Orbán: Kristendomen är Europas sista hopp
Han skräder inte orden när han talar om Orbán och Fidesz.
– Ungern leder ligan när det handlar om ett beteende som gör att man skäms, sa han redan för ett år sedan i en intervju i Budapest Sentinel.
Och nyligen sa han en intervju i tyska tidningen Der Standard apropå årets val, att Orbán använder sig av ”rädsla, missnöje och spänning” för att styra landet.
– Men jag tror på kärlekens kraft, och det är därför jag inte är rädd för honom, sa Ivanyi till Der Standard.