Viktor Orbán började sin bana som liberal student med bidrag från den judiske finansmannen George Soros. I dag utmålar han samme Soros som en av Ungerns värsta fiender.
Vem är egentligen Ungerns framgångsrike premiärminister, Viktor Orbán? Hur har hans parti Fidesz kunnat säkra segern tre val i rad?
För att få svar på dessa frågor behöver man söka sig bakåt i Ungerns historia. Efter åratal av kommunistiskt styre föll muren år 1989. Ungern skulle förvandlas ”från diktatur till demokrati”, skrev den unge studenten Viktor Orbán, en av alla de studenter som engagerade sig i demokratifrågan. Orbán blev känd för allmänheten redan 1988 för ett tal, där han krävde att sovjetiska trupper skulle lämna Ungern.
Senare studerade Orbán bland annat i Oxford med bidrag från den judiske ungersk-amerikanske finansmannen, som han decennier senare skulle komma att utmåla som en av Ungerns värsta fiender.
Vad hände? För flera av länderna inom det forna östblocket blev övergången till demokrati knappast en fridfull historia. Man fick yttrandefrihet och religionsfrihet, privatiseringarna tog vid efter statligt ägande, och visst ökade inkomsterna och levnadsstandarden.
Men allt var inte frid och fröjd. Arbetslöshet, korruption och råkapitalism utan styrning hotade de nyblivna demokratierna. I Ungern kom en viktig vändpunkt år 2006 när den då socialdemokratiske premiärministern ertappades med att ljuga ungrarna rakt i ansiktet.
Då vände sig många till partiet Fidesz, som vann valet 2010. Med tiden utvecklades detta från början liberala parti till ett allt mer konservativt och populistiskt parti. Fidesz blev också starkt nationalistiska med fokus på att återupprätta Ungerns ”storhet”.
Utländska investerare skulle stoppas, och det EU man så gärna velat bli medlem av sågs allt mer som hotfull överstatlighet. Ungern – ett av de länder som knappt tar in några flyktingar alls – skulle också fredas från muslimskt inflytande.
Här kommer också Orbáns religiositet in i bilden. År 1996 förnyade han och hustrun Aniko Levai sina äktenskapslöften. Och gissa vem som ledde gudstjänsten? Det gjorde Gabor Ivanyi, metodistpastorn, vars kyrka i dag har strukits på Fidesz lista över tillåtna samfund (se artikel här intill).
De forna vännerna Soros och Ivanyi – båda i dag kritiska till Fidesz utveckling – har förvandlats till fiender.
I förrgår meddelades att 200 personer som jobbar för mänskliga rättigheter, flyktingar och som granskande journalister har fått sina namn publicerade i en tung ungersk tidning som står Viktor Orbán nära. I Orbáns Ungern är steget från vän till fiende mycket kort.