Nyheter

Läkarmissionen och IAS går samman - blir en organisation

Hjälporganisationerna Läkarmissionen och International Aid Services, IAS förbereder ett samgående. – En fantastisk möjlighet att ge stöd och kunna hjälpa ännu fler utsatta människor, säger Johan Lilja, direktor på Läkarmissionen.

Läkarmissionen och svenska International Aid Services (IAS) har samarbetat sedan 1994, i framför allt olika vatten- och sanitetsprojekt. Enligt ett pressmeddelande har samarbetet fördjupats genom åren och 2016 undertecknade organisationerna ett avtal om ytterligare förstärkt samarbete. Den planerade sammanslagningen är ett steg i denna riktning.

– Med en förstärkning av vår administrativa kapacitet får vi möjlighet att fokusera än mer på vår roll som global aktör inom det humanitära arbetet, säger Daniel Zetterlund, vd på IAS.

Sker för att skapa synergier

Av pressmeddelandet framgår att sammanslagningen sker för att skapa synergier för att få en "ökad biståndseffektivitet, hållbarhet och relevans". Dessutom skriver IAS och Läkarmissionen att verksamheterna kompletterar varandra väl. "IAS och Läkarmissionen blir tillsammans starkare och kan hjälpa fler människor i utsatta miljöer."

– För Läkarmissionen ligger samgåendet helt i linje med ambitionen att öka närvaron i fält, det kommer också ge oss möjlighet till väsentligt institutionellt stöd till de totala intäkterna, säger Johan Lilja, direktor på Läkarmissionen.

Stark implementerande kapacitet i fält

"I ett samgående kommer IAS, med bevarad identitet, helt inkorporeras i Läkarmissionen. Läkarmissionen kommer stärka upp IAS arbete med en välutvecklad administrativ kapacitet, stark egen finansiering och kompetens inom utvecklingsbistånd. IAS tillför vid samgåendet en stark implementerande kapacitet i fält, och stöd av ett brett nätverk av internationella givare och aktörer."

Drygt 350 anställda

Förhoppningen är att den formella införlivningen kan ske under försommaren 2018 och att IAS och Läkarmissionen därefter blir en organisation.

Den nya verksamheten kommer att omsätta över 200 miljoner och ha drygt 350 anställda, varav närmare 90 procent är lokalanställda i fältarbetare.

– Beträffande namnen Läkarmissionen och IAS så är avsikten att de kommer kvarstå, berättar Daniel Zetterlund.

Fler artiklar för dig