Svenska kyrkans nya kyrkohandbok kommer lagom till pingst att tas i bruk och därmed bli motorn i kyrkans gudstjänstfirande.
Arbetet med handboken har kritiserats under resans gång, och den antogs på kyrkomötet förra året trots ett högröstat motstånd. Även efteråt har kritiken fortsatt komma, bland annat då två teologer hävdar att de har upphovsrätt till vissa av bönerna i boken.
Får ett nej
Lite i skymundan har en ny tvist dykt upp som berör kyrkohandboken. Det handlar om bokförlaget Artos som begärt att få ge ut ett missale, det vill säga en gudstjänstbok som hänger ihop med kyrkohandboken, där de gjort vissa egna tillägg.
Nu har de fått nej från kyrkostyrelsen. Artos får inte ge ut ett eget missale och kyrkostyrelsen svarar på förfrågan i ett brev där de beskriver att handboken enbart får återutges ”utan inskjutna tillägg”.
Digert arbete
– Jag har lagt ned hundratals timmar på detta eftersom vi som arbetat med boken vill bidra till Svenska kyrkans gudstjänstliv. Jag är naturligtvis bedrövad att det inte tas emot, säger Mikael Löwegren, präst i Svenska kyrkan och en av redaktörerna för missalet.
Han berättar att den här typen av missalen som de vill ge ut har funnits sedan 1940-talet i olika upplagor, och att den senaste kom år 2008.
– Där var jag en av redaktörerna, och nu har vi jobbat hårt med att uppdatera materialet till den nya kyrkohandboken.
Varför vill ni ge ut ett missale?
– Det är för att vi har velat ha ett rikare material för att kunna utveckla gudstjänstlivet framåt, säger Mikael Löwegren.
Varför räcker det inte med materialet som finns i den nya kyrkohandboken?
– Det finns ganska gott om förslag i kyrkohandboken där man fritt får välja. Vad vi gör är att ge förslag på böner man kan använda och vi har också lagt till ett mer rikare material till exempel för kyrkoårets gudstjänster.
På frågan vilka som skulle kunna tänkas vara intresserade av ett missale svarar Mikael Löwegren diplomatiskt att det finns många inom Svenska kyrkan som är intresserade, och det rör sig om flera inomkyrkliga traditioner.
– Missalet som kom 2008 är slutsåld sedan länge och har använts i breda lager i Svenska kyrkan. Många har uppskattat det, även det extramaterial man fått. Missalet har kunnat användas av alla som vill gå i en allmänkyrklig riktning.
Ingen konflikt
Mikael Löwegren väger sina ord, och vill inte måla upp att någon konflikt ligger bakom Artos strävan att bredda kyrkohandbokens utgivning.
Men vad Dagen erfar så är det främst i högkyrkliga och vissa mer teologiskt traditionella kretsar som intresset för missalet är som störst, och att dessa grupper inom kyrkan också känner sig tillbakaträngda och inte alls nöjda med den nya kyrkohandboken. Det är dock resonemang som Mikael Löwegren själv inte vill gå in på.
Bokförlaget Artos kommer nu i stället att ge ut materialet som de tagit fram i form av en mässbok.
Och vad är skillnaden?
– Ett missale gör anspråk på att vara en utgåva av kyrkohandboken, säger Mikael Löwegren.
– Nu får vi ge ut en bok som är ett komplement till kyrkohandboken. Det är vad som är möjligt.
Kyrkohandboken ges i en första utgåva ut av bokförlaget Verbum. Men de har inget monopol på utgivningen, och kyrkostyrelsen skriver i sitt brev till Artos att de i framtiden också skulle kunna få ge ut kyrkohandboken, trots att de får nej på sin begäran om ett missale.