Nyheter

Alexandra om terrordådet: ”Utan änglarna hade jag inte klarat mig”

Alexandra berättade om hur hon ber för terroråtalade Akilov som körde på henne med lastbilen. Den kristna manifestationen mot våld på Sergels torg i Stockholm gick i fredens och bönens tecken.

1 av 7

Alexandra var ett av offren när Rakhmat Akilov for fram med lastbilen på Drottninggatan i centrala Stockholm för ett år sedan. Hon hann delvis undan, men blev träffad av bilen så att hon bröt benen på tre ställen och blev liggande på gatan innan ambulansen kom.

På söndgseftermiddagen berättade hon sin historia offentligt på Sergels torg i Stockholm, och hon har även tidigare återgett den här i Dagen. Hon trodde att det var sista ögonblicket i hennes liv.

Läs också: Hon blev påkörd i attacken på Drottninggatan: Bad för de andra skadade

Bad för kvinna på gatan

– Utan änglarna hade jag inte klarat mig. Jag hade varken tid eller fysisk möjlighet att hinna undan. Det var inte min förtjänst att jag klarade mig, änglarna var med mig, sa hon.

Alexandra berättade vidare hur hon hade två döda framför sig och hur hon bad för en svårare skadad kvinna intill sig. Hon mindes också hur en hjälpande kvinna gick ner på knä bredvid henne på Drottninggatan och höll henne i handen.

– Det glömmer jag aldrig.

Har vittnat i rättegången

Nu har Alexandra vittnat om sina upplevelser i rättegången mot den åtalade gärningsmannen. Känner hon hat mot Rakhmat Akilov i dag?

– Inte det minsta. Jag har inte de känslorna. Jag tycker synd om honom och jag ber för honom. Han förstörde sitt liv och fortfarande fattar han ingenting. Jag ber för honom, förklarade hon.

Tacksam till Jesus

Många jobbigheter har det varit med hälsan och sjukhusvistelse året som gått för Alexandra. Ändå utbrast hon inför de församlade:

– Jesus har gett mig livet en gång till!

Nils Lidskog, präst i S:t Clara kyrka, en av arrangörerna, berättade hur församlingen på långfredagen gick med ett stort träkors längs Drottninggatan, från den plats där lastbilsfärden startade. Vid slutpunkten utanför Åhlén reste de korset, symbolen för försoning.

– Vi bad för vårt land och för alla som har makt, inte minst polisen. Ljuset är starkare än mörkret. Kärleken är starkare än hatet. Livet är starkare än döden, sa Nils Lidskog vid manifestationen mot våld.

Från Örebro för att visa Guds kärlek

Runt 150 personer var samlade på Sergels torg. Bibbi Larsliden från Örebro var en av dem. Hon hade kommit upp till Stockholm för att också närvara vid den minneskonsert som var dagen innan i Kungsträdgården.

– Det är viktigt att manifestera mot hat och våld och att visa på Guds kärlek. Jag tror att vi aktivt måste välja att visa kärlek, säger Bibbi Larsliden.

Läs också: Terrorforskaren: Jihadism en bakterie som fortsätter spridas

Fler artiklar för dig