Nyheter

Ärkebiskopen: Överge inte drömmen i sorgen efter terrorn

Ärkebiskop Antje Jackelén anknöt till Bibelns Josef och medborgarrättskämpen Martin Luther King – två drömmare – när hon hedrade offren efter terrorattacken i Stockholm. Mitt i sorgen – överge inte drömmen, var budskapet i minnesgudstjänsten.

Efter gudstjänsten på lördagen ställde brandmän, poliser, sjuksköterskor och väktare upp sig på rad utanför Adolf Fredriks kyrka i centrala Stockholm. Hjältarna och hjälparna för ett år sedan hade vandrat ut ur kyrkan med var sitt "hoppets ljus" – och fick nu skaka hand och motta ett personligt tack av kungen, drottningen, statsminister Stefan Löfven och av ärkebiskop Antje Jackelén med flera.

Inne i kyrkan sjöng bland annat en barnkör sången "Överallt finns du Gud" för anhöriga och drabbade av terrorattentatet, regeringen och en rad hjälparbetare.

Stora och små drömmar

Ärkebiskopen beskrev i sitt tal hur de fem som dog på Drottninggatan inför påsken för ett år sedan bar på stora och små drömmar i sina liv. Och så berättade hon om Bibelns Josef, en lillebror som hade en storslagen dröm, men som hans bröder inte tyckte om. I stället sa de: "Titta där kommer vår drömmare. Kom så dödar vi honom!"

Ärkebiskopen anknöt också till medborgarrättskämpen och pastorn Martin Luther King i USA, där världen för bara några dagar sedan högtidlighöll 50-årsdagen av att han mördades för sin dröm.

– Människor som drömmer om en rättvis, fredlig och försonad värld bli dödade. Bröder blir mördare. Men drömmar överlever. De lever efter som de ger oss en vision om framtiden.

Direktsändes i SVT

– Vi har fått förmågan att se hur det kan bli när det goda får råda. Visionen blottar våra tillkortakommanden, synden och orättfärdigheten. Samtidigt fyller den oss med hopp och mod, sa Antje Jackelén till deltagarna i minnesgudstjänsten, som också direktsändes i SVT.

Hon anknöt också till påsken hur Jesus blev korsfäst och dödens makt blev bruten.

Många hjältar hjälpte till

Ärkebiskopen och andra gudstjänsttalare lyfte fram alla de människor som för ett år sedan hjälpte till efter att lastbilen och dess förare hade dödat och skadat människor längs Drottninggatan i centrala Stockholm. De manade till fortsatt försvar för öppenhet och demokrati.

I minnesgudstjänsten deltog också representanter från Stockholms interreligiösa råd med muslimer, judar och bahai-religionen för att visa sin gemensamma solidaritet.

Fler artiklar för dig