Nyheter

Kristen manifestation mot våld i Stockholm

Ett år efter dådet på Drottninggatan samlas kristna på Sergels Torg på söndag – för att manifestera mot våldet och visa stöd för samhällets rättsvårdande institutioner.

1 av 2

– Vi vill hedra offren för dådet på Drottninggatan och visa vårt stöd för polisen. Men vi vill också uppmärksamma att våldet pågår och att vi som kristna måste skapa fred, inte bara bevara den, säger Petrus Eurell från ledningsgruppen för Sverigebönen.

Han är en av dem som ska läsa evangeliet och leda bön undersöndagens samling.

Fem miste livet

På lördag den 7 april är det ett år sedan Rakhmat Akilov kapade en lastbil och under en 44 sekunder lång vansinnesfärd rammade fredagsflanörerna på Stockholms mest centrala shopping- och gågata. Fem personer dog och fler än hundra skadades. I den rättegång som just nu pågår mot gärningsmannen i Stockholms tingsrätt räknas 150 personer som målsägande, det vill säga direkta eller indirekta offer för attentatet.

Det är årsdagen för dådet som är utgångspunkten för den manifestation som flera Stockholmsförsamlingar har gått samman för att hålla på Sergels torg nu på söndag klockan 15.00

– Vi kristna har ett ansvar för att arbeta mot våld. Ett sätt är att visa kristen närvaro på Sergels Torg ett år efter terrorattentatet på Drottninggatan, säger Elisabeth Sandlund, ledarskribent på Dagen och engagerad i S:ta Clara kyrka, som kommer att leda samlingen den 8 april.

Arrangörerna hänvisar till den dystra statistiken över det ökade grova våldet i Sverige. Under 2017 dödades 42 personer i sammanlagt 320 skjutningar, medan 140 personer skadades.

Läs mer: Äldre kvinna offer i terrordådet: Inte arg - vill be för Akilov

Majoriteten av brottsoffren och gärningsmännen är unga män, ofta i 20-årsåldern. De flesta skjutningarna, som bedöms vara kopplade till konflikter mellan kriminella, sker på allmänna platser i tätbebyggda områden.

Birgitta Högman-Svensson, engagerad sig i kristet arbete mot våld skrev i januari en debattartikel i Dagen där hon uppmanade till bön för fred och frid. Det är hon som tagit initiativet till manifestationen.

– Våld har blivit vardagsmat i Sverige, men genom bön, evan­gelisation och vår blotta närvaro, har vi möjlighet att påverka, säger hon.

– Jag vill verkligen betona vikten av att vi kristna ber för landet. I dag är det få som går på bönemöten, men man har ju möjlighet att koppla ihop sig via sociala medier och be tillsammans.

Kärlek och frid

Petrus Eurell hade själv en bekant som nyligen föll offer för dödligt våld i en av Stockholms förorter.

– Årsdagen av terrordådet är ett ypperligt tillfälle att visa att vi kristna bryr oss och vill förändra situationen. Och det görs genom evangeliet. Kristendomen står för kärlek och frid och Jesus är fridsfursten, säger han.

Läs mer: Här gömmer sig bibelorden bland hälsningarna efter attentatet

Församlingarna bakom initiativet är Hammarbykyrkan (EFS) och S:ta Clara kyrka (Svenska kyrkan). Den sistnämnda ligger bara ett stenkast från Drottninggatan och Åhléns City, där attentatsmannen för ett år sedan kraschade lastbilen. En av medlemmarna i församlingen blev själv skadad i terrordådet och många flyende människor sprang till kyrkan för att söka skydd.

Men då fick S:ta Clara, på order av polisen, utrymmas och stängas.

– Men dagen efter var det en lång ström av människor som kom in, bad, tände ljus och samtalade, berättar prästen Nils Lidskog som, tillsammans med Annahita Parsan från Hammarbykyrkan, kommer att delta i samlingen på söndag.

– Vi vill att korsets budskap ska förvandla människors hjärtan. Vi som kristna är tvungna att reagera och hålla fram Jesus, som är den som ger oss tro, hopp, kärlek, försoning och förlåtelse.

Fler artiklar för dig