Nyheter

Riksbanken fick rätt mot Kanal 10

Förvaltningsrätten i Stockholm avslår överklagande från Kristen tv.

Förra året försökte Kristen tv, som driver Kanal 10, lösa in ogiltiga (gamla) sedlar till ett värde av 24 000 kronor hos riksbanken. Men det blev nej vilket fick Kristen tv att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten i Stockholm.

Nu har förvaltningsrätten fattat beslut i frågan – och domen är en besvikelse för Kristen tv.

– Vi måste fundera lite mer på vad vi kan göra, säger Joakim Claesson, vd för Kristen tv, till Dagen.

Läs mer: Riksbanken avvisar svar om ogiltiga sedlar från Kanal 10

Förvaltningsrätten skriver att riksbanken har haft anledning att anta att sedlarna härrör från brott eller brottslig verksamhet. Därmed anser förvaltningsrätten även att riksbanken har haft grund för sitt beslut att neka inlösen av de aktuella sedlarna.

Anonym gåvogivare identifierades

Kristen tv visste från början inte vem som hade skänkt pengarna till Kanal 10. Men efter lite efterforskningar kunde avsändaren identifieras som en drygt 80-årig kvinna. I ett brev till Kristen tv förklarade hon att hon hade hittat pengarna i ett kassaskåp i samband med makens bortgång.

Läs mer: Kanal 10 fann anonym givare - vill lösa in ogiltiga sedlarna

Joakim Claesson vidarebefordrade informationen till Förvaltningsrätten i Stockholm. Men nu visar det sig alltså att domstolen ändå väljer att gå på riksbankens linje.

Underlag saknas

Förvaltningsrätten ifrågasätter inte uppgifterna från kvinnan som har uppgett att hon har skänkt pengar till bolaget. Men domstolen konstaterar samtidigt att det saknas underlag som styrker att de sedlar som bolaget har begärt att få lösa in härrör från samma kvinna.

Läs mer: Kanal 10 fick inte lösa in sedlar – tros komma från olaglig verksamhet

"Med hänsyn till detta samt med beaktande av det lågt ställda beviskrav som gäller för att neka inlösen av ogiltiga sedlar finner förvaltningsrätten att riksbanken har haft anledning att anta sedlarna härrör från brott eller brottslig verksamhet. Riksbanken har därmed haft grund för sitt beslut att neka inlösen av de aktuella sedlarna", står det i beslutet.

"Måste fundera lite mer"

Kristen tv har möjlighet att överklaga beslutet till Kammarrätten i Stockholm. Men i dagsläget är det oklart om detta kommer att ske.

– Det blir inte lätt, eftersom det krävs ganska starka bevis för att inte pengarna ska antas komma från brottslig verksamhet. Vi vet inte riktigt hur man i dagsläget ska kunna bevisa det, mer än vad som redan skickats in från den anonyma kvinnan. Vi måste fundera lite mer på vad vi kan göra, säger Joakim Claesson till Dagen.

Fler artiklar för dig