– Jag vet inte hur de resonerar, svarade utrikesminister Margot Wallström (S) då hon i en intervju med Judisk krönika fick frågan fick frågan om hon kunde förstå varför judar väljer att flytta från Paris och Malmö till Israel.
Svaret har väckt en hel del uppmärksamhet, inte minst efter att Dagen återberättat delar av intervjun.
Läs mer: Wallström oförstående till varför judar väljer Israel
Finns kunskapsluckor
– Jag tycker att det var en intressant intervju, men den visar också på ganska stora kunskapsluckor hos vår utrikesminister, säger Aron Verständig, ordförande i Judiska centralrådet.
– Det måste finnas en förståelse hos Margot Wallström, som medlem i regeringen, att det finns antisemitism i Sverige och att det leder till att judar väljer att lämna landet.
Tror du inte att hon vet det?
– Jag tror att hon vet det, men jag fick intrycket när jag läste intervjun att hon inte visar någon större förståelse för att judar faktiskt känner sig tryggare i Israel än i Malmö.
Läs mer: Israels nya ambassadör sträcker ut en hand till Sverige
Aron Verständig säger att det här inte handlar specifikt om judar, utan oavsett vilken grupp i samhället som känner sig utsatt är det viktigt att förstå vad som ligger bakom.
– Och det är ett faktum att judar lämnar sina hem och flyttar, antingen inom landet eller utomlands. Det är ett jättestort problem. Om jag var medlem i regering i ett land där judar väljer att flytta till Israel skulle jag se det som ett misslyckande. Man måste kunna erkänna att det här är ett stort problem.
Arbetar mot antisemitism
På det hela taget tycker Aron Verständig att regeringen ser problemet, och att det bedrivs ett bra arbete mot antisemitism. Men, säger han, det är också viktigt att ha en nyanserad politik gentemot Israel.
En annan fråga som togs upp i Judisk krönikas intervju med Margot Wallström handlade om den palestinska myndighetens utbetalningar till terroristers familjer. Här kunde inte utrikesministern på direkten sätta ned foten och säga att svenska biståndspengar inte används till detta.
– Jag har inga problem med att Sverige ger bistånd till palestinier. Men ger man bistånd till ett land har man samtidigt ett stort ansvar att de pengarna inte går till terror.
Drog in bistånd
Aron Verständig tar som exempel att Norge drog in biståndspengar efter att en skola namngavs efter en palestinsk terrorist.
– Man skulle kunna säga samma sak här, vi ger gärna bistånd, men kräver att ni slutar med de här utbetalningarna. För det kan inte vara acceptabelt att en biståndsmottagare är med och finansierar terrorism.
Margot Wallström får med jämna mellanrum skarp kritik från Israelvänligt håll. Är den berättigad?
– Ibland. Men kritiken används också av inrikespolitiska skäl i Israel, i och med att Sverige gick i bräschen att erkänna Palestina som stat. Man har använt det erkännandet för att markera mot andra länder och gjort Sverige till ett varnande exempel.
På så sätt är Margot Wallström som person blivit en måltavla i ett större politiskt spel.
Många målar upp att hon är antisemit?
– Det tror jag absolut inte. Jag tror att det är skadligt för debatten att använda sig av den typen av epitet. Det finns goda skäl att kritisera Margot Wallström, men då ska det ske på grund av den politik som bedrivs, säger Aron Verständig.