Nyheter

Kaggeholm och Filadelfia startar bibelskolan Equip för svenskar – på Cypern

Hösten 2018 startar en helt ny svensk bibelskola – på Cypern. Kursföreståndaren Lena Pommer berättar hur Equip, som drivs av Filadelfiakyrkan i Stockholm och Kaggeholms folkhögskola, vill göra unga kristna till bibelälskare.

Observera att den här artikeln publicerades 2018.

De flesta som tänker på Cypern får upp bilder av kristallklart vatten och långa stränder, men för Lena Pommer är fokuset ett annat. I höst blir hon, tillsammans med sin man Andreas, kursföreståndare för bibelskolan Equip som välkomnar kristna att fördjupa sig i Bibeln. När jag når henne på telefon, bubblar hon av entusiasm över allt som väntar. Med många års egen erfarenhet av missionsarbete vet hon vad hon pratar om.

– Hemma är det lätt att fastna i sin egen lilla bubbla och bli upptagen av sina egna bekymmer och problem, men när man kommer ut i världen möter man människor med andra utmaningar, vilket ger nya perspektiv på livet.

– Det är också uppmuntrande att se att man kan vara med och bidra och göra skillnad för människor. Gud vill använda alla och det längtar vi efter att eleverna ska upptäcka.

Läs mer: ’’Jag förvånade mig själv med att gå bibelskola’’

Bibelskolan Equip kom till utifrån att både Filadelfiakyrkan i Stockholm och Kaggeholms folkhögskola länge burit på en tanke om att starta en bibelskola utomlands. Eftersom Lena Pommer tidigare lett bibelskolan United Academy i Malmö och både hon och hennes man har erfarenhet av mission, gick frågan till dem. Nu flyttar hela familjen ner till Cypern, redo att välkomna eleverna som ska gå skolan i höst.

– Vem gillar inte Cypern? säger Lena Pommer med ett skratt.

Men även om bibelskolan Equip är placerad mitt i turistparadiset i Limasol, är platsen vald mer utifrån ett strategiskt perspektiv.

– Cypern är EU mitt i Mellanöstern, med närhet till såväl Israel som Östeuropa.

Under hösten kommer klassen att resa till Israel för att få uppleva de bibliska platserna i verkligheten och till våren står Egypten och ett land i Östeuropa på tur.

– När eleverna får möta kristna i den förföljda kyrkan i de länderna blir de förhoppningsvis omskakade på ett positivt sätt. Jag hoppas att de både kan uppmuntra de kristna de möter och utmanas av dem.

Det är inte bara under resorna som eleverna kommer möta kristna från andra bakgrunder. Ambitionen är att klassen ska vara internationell och all undervisning kommer att ske på engelska. Lena Pommer tror att mixen av människor kommer skapa en intressant dynamik.

– Vi lever ju i en global värld, men i vår vardag kanske vi ändå inte möter människor med annan bakgrund. Att under ett år gå i samma klass gör att relationer skapas på ett naturligt sätt.

– Att till exempel umgås med någon som har muslimsk bakgrund ger viktig kunskap om hur man kan kommunicera evangeliet till någon som har en annan tro. Och när man läser Bibeln tillsammans med människor från olika delar av världen kan man se den med andra ögon.

Läs mer: EFK startar svensk bibelskola i Thailand 

Medan de svenska eleverna kan ansöka om CSN för de 10 månaderna på Cypern, måste internationella elever hitta finansiering på andra sätt.

– Vi hoppas att församlingar i Sverige vill ställa upp och stödja elever från Mellanöstern och Östeuropa som vill gå skolan, säger Lena.

Under bibelskolan Equip kommer Lena och hennes man Andreas stå för en del av av undervisningen. Därutöver kommer flera gästlärare både från Sverige och från regionen runt Cypern att bjudas in.

– Vi kommer att jobba tematiskt vecka för vecka med olika bibelböcker och följa en särskild metod som hjälper eleverna att observera, tolka och sedan applicera bibelordet.

– Många vet att Bibeln är viktig, men de vet inte hur de ska ta till sig av det viktiga. Vi vill hjälpa unga att låta bibelordet bli del av deras vardagsliv, att kunskapen landar i hjärtat och sedan får praktiska konsekvenser.

Det har redan kommit in många ansökningar till höstens bibelskola på Cypern, men det finns platser kvar. Lena Pommer längtar efter att lära känna klassen, hjälpa dem att fördjupa sig i Bibeln och rusta dem att växa i tron.

– Vi vill att de som går bibelskolan ska få en kallelsemedvetenhet och se hur Gud kan göra något i världen. I dag kan man bli mörkrädd bara man öppnar dagstidningen, men vår längtan är att eleverna får uppleva att ljuset är starkare än mörkret.

Läs också Efter tappet – nu vill fler gå bibelskola

---

Equip

  • Inriktning: Bibel­kunskap och mission
  • Finns: På Cypern
  • Grundades: 2018
  • Antal elever: Cirka 25
  • Internat: Bibelskolan ordnar boende för eleverna
  • Kostnad: Undervisningen på EQUIP är kostnadsfri, däremot betalar du en egenavgift på 15 000 kr per termin för att täcka kostnader för klassresorna samt viss kurslitteratur. Boendet kostar 2 000 kr per månad.
  • CSN-berättigad: Ja.
  • Sista ansökningsdag: Löpande.

---

---

Pingst satsar på flera bibelskolor

  • Bibelskolan Equip är en del av Pingsts nya satsning på bibelskolor. Till hösten startar också tre nya bibelskolor i Umeå, Stockholm och Göteborg där flera församlingar samverkar.
  • Mer information om Umeå Bible School, Bibelskola Stockholm och Bibelskola Göteborg kommer inom kort på Pingsts hemsida och på gåbibelskola.nu
  • Dessutom fortsätter Pingst med bibelskolan på Mariannelunds folkhögskola samt utbildningar som Teamträningsskolan, Testa mission, Mission One Eleven, Nikodemusinstitutet, Lovsångslinjen, Akademi för Ledarskap och Teologi och mycket annat.

---

Fler artiklar för dig