Nyheter

Pingstledare gripna i Rwanda

Minst 700 kyrkor, många av dem pingstförsamlingar, har stängts i Rwanda på grund av bristande säkerhet i lokalerna. Flera pingstledare har opponerat sig och vissa församlingar har också hållit illegala möten.

Rwanda håller på att utarbeta en ny lag som rör religiösa kongregationer, skriver nyhetsbyrån Reuters. Den nya lagen kommer troligen att göra det svårare att öppna nya kyrkor.

Nyligen har minst 700 kyrkor stängts i landet - enligt brittiska BBC kan det vara så många som 1 500. Anledningen till att kyrkorna stängts har främst handlat om lokalernas bristfälliga säkerhet.

Många är pingstförsamlingar

De är ofta dåligt byggda och uppfyller inte myndigheternas kriterier. En stor del av kyrkorna är pingstförsamlingar, skriver nyhetsbyrån Religion News Service (RNS).

Nyligen slog en blixt ned i en kyrka, och femton människor miste livet, skrev RNS i går. Det var dock inte en pingstkyrka, utan en församling tillhörande sjundedagsadventisterna.

Läs också: Rwanda stänger "700 osäkra och högljudda kyrkor"

Samtidigt finns det signaler som tyder på att stängningarna inte bara handlar om säkerhet. Sex pingstledare som opponerat sig mot stängningarna har gripits under den senaste tiden.

Utrymme för förändring

Enligt AFP säger regeringskällor att vissa predikanter "lurar församlingsborna och håller vilseledande predikningar".

Arresteringen av de sex pastorerna kritiseras hårt av människorättsaktivister.

David Himbara, rwandisk politisk expert baserad i Kanada, säger till RNS att Rwandas ledare Paul Kagame nu ger kyrkorna restriktioner därför att de "erbjuder ett utrymme där man vågar tala om och föreställa sig förändringar".

Läs också: Stor seger för Paul Kagame i Rwanda

Fler artiklar för dig