Nyheter

Ellen Hemström, 27, blir pastor för 900 medlemmar i Filadelfia Örebro

Ellen Hemström går direkt från pastorsutbildningen till att bli föreståndare för drygt 900 medlemmar i Filadelfiakyrkan i Örebro.

Baptistförsamlingen Filadelfia i Örebro är en av Evangeliska frikyrkans största församlingar, och har en anrik historia tillbaka till rörelsens grundare John Ongman. I mitten av april blir en ung kvinna för första gången pastor och föreståndare i församlingen.

Vem är Ellen Hemström egentligen?

– Jag har läst fyra år på Örebro Missionsskola och tar examen i april. Jag kommer från Örebro, är uppvuxen i EFS, men kom med i Filadelfia under tonåren. Jag har varit anställd som ungdomsledare i församlingen en tid innan jag började plugga.

Läs mer: Johan Arenius blir föreståndare i Immanuelskyrkan

Vad tänkte du när du fick kallelsen att bli pastor och föreståndare i Filadelfia i Örebro?

– Gud hade förberett mig på att det kanske skulle komma en tjänsteförfrågan av något slag från församlingen. Den specifika uppgiften har sedan landat mer och mer hos mig. Jag känner mig ödmjuk, men också ledd och utmanad av Gud.

Det här är din första pastorstjänst, och du får drygt 900 medlemmar att leda. Du mjukstartar inte direkt.

– Nej, jag mjukstartar inte. Det är en stor tjänst. Men jag har inte sökt det här själv, utan frågan har ställts från församlingen, som är min hemförsamling. Det är något jag kan vila i och som gör att jag har vågat tacka ja. Men det klart det är utmanande på många plan.

Hur förbereder du dig?

– Jag försöker bli klar med studierna, men också ta tid för bön och vila och vara med min familj. Jag försöker att inte stressa upp mig alltför mycket. Jag tänker att jag inte behöver kunna allt vid starten.

Varför behöver Örebroarna och svenska folket lära känna Jesus?

– Jag tror att Jesus är svaret på det människor kämpar med och står i. Det är inte en genväg eller räkmacka i livet. Men Jesus är klippan att stå på genom de skiftningar och prövningar livet innebär.

– Jesus hjälper oss att både se skönheten i världen och att se människors nöd och behov.

Vad hoppas du av de närmsta tio åren?

– Jag hoppas få se mer av vem Gud är och att människor ska få komma till tro på Jesus. Jag hoppas också att kyrkan ska bli en plats som både troende och icketroende människor räknar med, ett nav som kan betjäna samhället.

---

Ellen Hemström

  • Aktuell: Ny pastor och föreståndare i Filadelfia Örebro (Evangeliska frikyrkan) från den 22 april.
  • Ålder: 27 år.
  • Familj: Maken Jakob och sonen Abbe, 1,5 år.
  • Bor: Radhus i Örebro.
  • Intressen: Musik, spelar cello. Språk – har pluggat arabiska och kinesiska.
  • Viktigt bibelord: "Säg inte att du är för ung utan gå dit jag sänder dig och säg det jag befaller dig!" (Jer 1:6–8)
  • 27
  • Så många år är Ellen Hemström.

---

Fler artiklar för dig