Nyheter

Upphovsgräl kring den nya kyrkohandboken

"Ta bort våra texter ur den nya kyrkohandboken". Två teologer går nu ut i ett upphovsrättsgräl med Svenska kyrkan.

Turerna var många och debatten bitvis hård, men i november förra året sa kyrkomötet till slut ja till att anta Svenska kyrkans nya kyrkohandbok.

Men sista ordet är ännu inte sagt. För två teologer riktar nu skarp kritik mot hur deras texter används i den nya kyrkohandboken, en tvist som tornar upp sig lagom till att denna handbok som reglerar gudstjänster i Svenska kyrkan ska börja tryckas.

Äger upphovsrätten

Teologen och professorn Anders Ekenberg hävdar i en skrivelse till Svenska kyrkans kyrkokansli att en av nattvardsbönerna i handboken är en förvanskning av det han tidigare skrivit. Han hävdar att han äger upphovsrätten till texten, och vill inte ha den omskrivna versionen i kyrkohandboken.

– Den sammantagna effekten av förändringarna får mig att hävda att bearbetningen innebär en inte godtagbar förvanskning. Jag vänder mig därför mot att texten, i varje fall i denna bearbetning, används i den nu tilltänkta kyrkohandboken, säger han i brevet som kommit in till kyrkostyrelsen.

Läs mer: Kyrkohandboken – en världsnyhet

I brevet ursäktar han sig också för att han inte kommit med sina synpunkter tidigare, och hänvisar att han inte längre firar gudstjänst i Svenska kyrkan. Anders Ekenberg är sedan en lång tid tillbaka katolik och är verksam som präst i katolska kyrkan.

Ta bort den

Även Christer Pahlmblad, docent i kyrkovetenskap i Lund, har synpunkter på hur hans texter används i den nya kyrkohandboken och han har också skrivit brev till kyrkostyrelsen. Det handlar bland annat om en nattvardsbön som han och Anders Ekenberg gemensamt äger upphovsrätten till, och som man brutit ut ett avsnitt från för att sedan sätta in den i två andra böner.

– Jag vill att de ska ta bort den ur kyrkohandboken av den enkla anledningen av att man har klippt och klistrat, man har förstört texten, säger Christer Pahlmblad till Dagen.

Läs mer: Omröstning klar: Nya kyrkohandboken antagen

Han hävdar att Svenska kyrkan redan nu bör agera, då kyrkohandboken finns publicerad som PDF på kyrkans hemsida.

Har inte upphovsrätt

Vidare menar han att Svenska kyrkan som organisation inte kan ha upphovsrätt till texterna i den nya kyrkohandboken utan det kan enbart enskilda personer, och det verkar man inte ha tänkt på.

– Därför är man ute på en gungfly om man inte klarar att reda ut de upphovsrättsliga förhållandena, säger Christer Pahlmblad.

Teologisk strid

Svenska kyrkans nya kyrkohandbok klubbades igenom i slutet av förra året, ett demokratiskt beslut fattat av kyrkomötet. Men beslutet föregicks av en maratonlång debatt, och innan dess var det ett teologiskt skyttegravskrig under en lång tid där vissa menade att materialet i den nya kyrkohandboken öppnade upp för nya och felaktiga tankegångar. Exempelvis att Gud beskrivs i mer könsneutrala termer.

Läs mer: Dagen frågar: Varför väcker kyrkohandboken så starka känslor?

Tonläget har på sina håll varit rejält uppskruvat, och nu får vi se om ett upphovsrättsgräl står för dörren. Om flera personer kommer träda fram och hävda rättigheter till texter i kyrkohandboken återstår att se. Svenska kyrkan säger att när det gäller nytt material så har alla upphovsrättsfrågor blivit lösta efter hand, men det är alltså i vissa texter som bearbetats om från tidigare handböcker som nu blivit omtvistade.

Men tanken är att kyrkohandboken ska börjar tryckas nu för att kunna distribueras i början av mars, för att sedan börja användas i gudstjänstsammanhang under våren.

Fler artiklar för dig