Nyheter

Terrorforskaren: Jihadism en bakterie som fortsätter spridas

Terroråtalade Rakhmat Akilov svor en trohetsed till Islamiska staten (IS). Men fastän IS är försvagat fortsätter jihadismens idéer att sprida sig. – Det är som en bakterie, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp till Dagen.

1 av 2

I dag ska Rakhmat Akilov med egna ord berätta för tingsrätten varför han körde sin vansinnesfärd på Drottninggatan 2017.

I förhör har han sagt sig vara trogen IS, och ville hämnas på Sverige för att landet deltar i den globala koalitionen mot terrorrörelsen.

– Vi vore naiva om vi tror att det inte kommer att ske fler attentat likt Akilovs. Det kommer att ske fler i västvärlden och kanske även i Sverige, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

Jihadismen i sju faser

År 2005 publicerade den jordanske journalisten Fouad Hussein en bok som blev mycket uppmärksammad. Den handlade om mötet med en jihadistledare som målade upp jihadismens framtid i sju faser.

Han förutsade bland annat den arabiska våren, och att Syrien skulle bli indraget i blodiga konflikter.

Han förutspådde även ett världsomspännande kalifat, som skulle vara på plats 2020. Här verkar han få fel, inte minst sedan IS krossats i Syrien och Irak och strategiska städer återtagits.

Läs också: 80-åring från S:ta Clara påkörd i attacken: Jag bad för de andra

Men Magnus Ranstorp menar att hotet inte är över.

– Tidsplanen var lite väl ambitiös. Men även om jihadisterna har krympt ihop i Syrien och Irak, breder de ut sig våldsamt i västra Afrika, på Afrikas horn och i Centralasien. Det är som en bakterie som multiplicerar i olika riktningar och inte går att stoppa.

För även om en jihadistorganisation besegras på marken dyker den upp någon annanstans.

– Man kan fysiskt eliminera en grupp, men ideologin överlever på andra platser. Det som skrämmer mig är omfånget av denna rörelse, säger han.

Gemensamt för de olika grupperna är hatet mot västvärlden och dess demokratiska system.

– De söker nya strategier för att få nya anhängare. Främst handlar det om att skapa parallella samhällsstrukturer genom hatpredikanter och koranskolor. Här halkar vår lagstiftning efter, säger han.

Befarar fler attacker

Därför tror han att vi tyvärr kommer få se fler attentat i vårt närområde även i framtiden.

– Ideologin har inte försvunnit. Viljan att hämnas mot väst har inte försvunnit. Detta är en utmaning för Sverige, eftersom vi tillåtit de här extremistiska yttringarna att slå rot i landet.

Läs också: Rakhmat Akilov erbjöd sig utföra dåd för IS

Fler artiklar för dig