Nyheter

Missionären Kenneth Bae överlevde fångenskap i Nordkorea

– Att bekänna brott var enda utvägen för att slippa bli dödad. Det berättar Kenneth Bae, den amerikanske missionären som satt fången i Nordkorea i två år.

De olympiska vinterspelen pågår fortfarande i Pyeongchang i Sydkorea. I samband med OS har den frostiga relationen med grannlandet Nordkorea tinat upp.

Men Kenneth Bae säger att det är ett spel för galleriet, en tillfällig fred. När OS är slut kommer militärkonflikten mellan Nord- och Sydkorea att återupptas, menar han.

I en stor intervju i Svenska Dagbladet berättar den amerikanske-koreanske missionären om hur det var att sitta i nordkoreanskt fångläger.

Läs mer: Frigiven amerikansk missionär återförenad med sin familj

Dömdes till 15 års arbete

Han dömdes till femton års hårt arbete och tvingades skyffla kol och bära klippblock hela dagarna. Välbevakad av vakter med vapen.

Han tvingades att erkänna sig skyldig till att ha försökt att störta regimen och skrev en bekännelse på flera hundra sidor.

– Det var enda sättet att överleva. Före rättegången sa de att jag skulle behandlas som krigsförbrytare om jag inte samarbetade.

– Då hade jag skjutits ihjäl. Bekännelse var min enda utväg, berättar Kenneth Bae i intervjun.

Planerade kristen kupp

Kenneth Bae greps i Nordkorea 2012 och dömdes för att ha planerat en kristen kupp mot den nordkoreanska regimen. Efter 735 dagar i fångenskap släpptes han.

Den här veckan medverkar han i ett arrangemang kallat Geneva summit, i Genéve, Schweiz. En årlig sammankomst som hållits sedan 2009 med fokus på frågor om demokrati och mänskliga rättigheter.

Kenneth Bae är inbjuden för att delta i en samling med temat "Tortured in North Korea" (Torterad i Nordkorea).

I samtalet deltar även Fred och Cindy Warmbier, föräldrar till Otto Warmbier, den 22-årige amerikanske studenten som dog efter en liknande fångenskap i Nordkorea.

Uppmuntrade

Warmbier, som släpptes i juni 2017 efter att ha varit fången i ett och ett halvt år, avled kort tid efter återkomsten till USA på grund av en allvarlig neurologisk skada.

– Innan han släpptes uppmuntrade jag dem att Otto skulle komma hem frisk liksom jag. När jag fick höra vad som hänt blev jag djupt bestört. Hur kan man göra så med en ung man?

– Jag vill bara bara ge dem en varm kram och säga att jag finns vid deras sida, säger Kenneth Bae inför mötet, enligt svd.se.

Kenneth Bae är född i Sydkorea och flyttade till USA som 16-åring med sin familj. Han bor i dag Seoul i Sydkorea där han driver en organisation som hjälper nordkoreanska flyktingar.

Fler artiklar för dig