Nyheter

Äldre kvinna påkörd i terrordådet: Jag ber för Akilov

39-årige Rakhmat Akilov åtalas för terroristbrott. En av dem som skadades var en kvinna i 80-årsåldern, aktiv i S:ta Clara kyrka i Stockholm. – Vi behöver be för honom. Han är en frukt av världen som vi lever i, säger hon till Dagen.

1 av 4

Den äldre kvinnan har haft några av de tyngsta månaderna i sitt liv, sedan Dagen pratade med henne senast.

Hon haltar fortfarande, och har som en följd av sängliggande efter attacken drabbats av lunginflammation. Även den höll på att kosta henne livet, eftersom det tog två månader innan hon fick rätt antibiotikabehandling.

– Det är möjligt att jag blir handikappad, säger hon till Dagen med uppgiven ton.

Ofattbara sekunder

Vad som hände de där sekunderna på Drottninggatan i april orkar hon knappt tänka på i dag.

Hon hade varit på stan för att köpa en present till sin dotter. Hon var klar, och skulle bara åka hem. Då hörde hon ett oväsen bakom sig och märkte hur människor skrek i panik.

När hon vände på huvudet såg hon hur lastbilen for förbi i hög fart. I sista stund kom hon undan, men lastbilen träffade henne så att hon bröt benen på tre ställen. Hon är övertygad om att hon hade änglavakt.

– Det var på håret att jag klarade mig. Jag låg på samma plats som andra, som hade dött. Jag är säker på att jag fick hjälp uppifrån, säger hon.

Hon försöker att inte prata om händelsen för mycket.

– Min psykolog har sagt att det är skadligt för mig att upprepa detta för många gånger. Jag orkar heller inte dra det för hundraelfte gången för alla som undrar, säger hon till Dagen.

Läs också: 80-åring blev påkörd i attacken på Drottninggatan: Jag bad för de andra skadade

Först ut bland målsägande

I åtalet – som kom under måndagen – står kvinnan bland de första av målsägandena. När rättegången drar igång senare i vår kommer hon att kallas som vittne i domstolen.

Totalt handlar det om 155 personer, som på olika sätt direkt drabbats av Rakhmat Akilovs vansinnesfärd på Drottninggatan i Stockholm. Själv erkänner han terroristbrott, som består av fem mord och mordförsök på ett stort antal personer. Han motsätter sig dock ett livsstidsstraff.

Enligt åklagaren Hans Ihrman har Akilov begått brottet för Islamiska statens (IS) räkning. Han menar att Akilov ville straffa Sverige för att ha deltagit i den globala koalitionen mot IS.

Funderar över tillståndet

Händelsen, och terroristens motiv, har fått kvinnan (som inte vill stå med namn) att fundera mycket över tillståndet i världen.

Mest ser hon Akilov som ett symptom på det sjuka tillstånd som världen befinner sig i.

– Han är ett offer och jag tycker synd om honom. Vi behöver be för honom. Han behöver frälsning.

Läs också: Rakhmat Akilov åtalas - erbjöd sig utföra dåd för IS räkning

Känner du ingen ilska?

– Nej. Jag tänker att han inte kan påverka mitt liv. Han är en frukt av den värld med religionskonflikter som regerar i dag. Hela världen bär skuld för en sådan här handling. Men självklart ska han inte släppas fri så att han kan skada fler, säger hon.

Tiden sedan april har tagit henne mycket hårt, rent psykiskt.

– Det tar lång tid att komma tillbaka, något jag inte visste. Jag var inte skadad innan, mitt psyke hade inte upplevt detta. Allt detta är nytt för mig, säger hon.

Hoppades på mer stöd

Hon hade hoppats på mer stöd från sin omgivning. Men hon är ändå tacksam för dem som engagerat sig för henne.

– Jag vill tacka alla som bett för mig, och det behövs mer. All kraft som jag haft tidigare har jag förlorat. Det känns som det skulle ta 100 år att samla ihop den hälsa som jag hade innan.

Fler artiklar för dig