Nyheter

Svenska kyrkan i Västerås: Därför kallar vi Jesus för “hen”

Svenska kyrkan i Västerås kallade Jesus för “hen” i en julannons. Det har väckt starka reaktioner.

1 av 2

Det var inför julhelgen som Svenska kyrkan i Västerås annonserade i Västerås Tidning om de olika samlingarna i stadens kyrkor. Bland annat inbjöds västeråsarna till samling vid julkrubban, julnattsgudstjänst samt julotta.

"På juldagen, 25 december, föddes Jesus, ett efterlängtat barn. Hen föddes när de lyckliga föräldrarna Maria och Josef var på resande fot", stod det.

"Lite frimodigt att inte könskoda Jesus"

P4 Västmanland rapporterade först om annonsen och Susann Senter, domprost i Svenska Kyrkan i Västerås, förklarade i radion tanken bakom ordvalet.

– I teologin pratar vi om Jesus som sann Gud och sann människa. Och då innehåller det allt det mänskliga. Det som vi så gärna kodar som manligt eller kvinnligt. Sedan är det också så att alla medarbetare i Svenska kyrkan Västerås har ägnat två dagar åt likabehandlingsfrågor och då har vi blivit uppmärksammade på hur snabbt vi kodar varandra och för somliga är det ett skav så vi tyckte att det kunde vara lite frimodigt att inte könskoda Jesus.

"Fake news"

I Svenska kyrkans nya handbok, som antogs av kyrkomötet i slutet av november, ges möjlighet till ett mer könsneutralt språk om Gud. Men efter beslutet skrev flera medier utomlands att Svenska kyrkan hade förbjudit präster att kalla Gud för "han" eller "Herren".

Företrädare för Svenska kyrkan kallade nyheten för "fake news" och Stefan Håkansson, pressekreterare på Svenska kyrkan, förklarade för Dagen att de hade skickat ut ett pressmeddelande och kontaktat vissa av de större medierna med rättelser.

"Öppna för att vara med könsobunden"

På torsdagen sa Susann Senter till P4 Västmanland att handbokens ordningar håller fast vid kyrkans gamla formuleringar.

– Men i predikningar och i talet och i tänket om Gud och Jesus kan man öppna för att vara mera könsobunden.

Hon sa även att det viktiga inte är att Jesus var en man utan att Jesus var en sann människa.

P4 Västmanland: Varför måste ni då kalla honom för hen?

– Därför att den ensidiga betoningen av han inte öppnar för något annat perspektiv.

Nuri Kino, krönikör

En av personerna som har reagerat negativt på annonsen är journalisten och människorättskämpen Nuri Kino. "Tidigare blev jag upprörd av dessa tomtars galenskaper, nu börjar jag finna dem underhållande. De har ju tappat det helt", skrev han på Facebook på torsdagen.

"Vidga våra vyer"

Inlägget har fått många reaktioner, bland annat har man svarat från Svenska kyrkans officiella Facebookkonto:

"Hej alla som funderar här! Domkyrkan i Västerås har i en tidning publicerat en födelseannons för Jesus, där de använder pronomenet ''hen'' om Jesus. Jag har pratat med dem och de säger att avsikten inte var att förbjuda användandet av ordet ''han'' utan att lyfta upp att alla människor inte känner sig bekväma med de pronomen som de ''får sig tilldelade''. Eftersom Jesus är hos alla som är utanför, så är Jesus också hos dem som inte identifierar sig som det kön de fötts till. Så var deras tanke. Det är alltså ingen förändring av vilket pronomen vi använder om Jesus (han) utan bara en tanke, som de ville ge oss för att vidga våra vyer. Charlotte, präst"

"Det är ju ren nonsens"

Nuri Kino har tackat för kommentaren. Men han är inte nöjd.

"Att Jesus som en han skulle stå för utanförskap är mer än befängt. Det är ju ren nonsens. Jesus står på alla sätt för inkludering ..."

Läs också: Västerås biskop efter hen-kritiken: Jesus var en man

Fler artiklar för dig