Nyheter

Tomas Andersson Wij: Tacksam för uppväxten i kyrkan

När artisten Tomas Andersson Wij fick stå i centrum i "Så mycket bättre" pratade han mycket om uppväxten i kyrkan. "Jag älskade kyrkan", sa han.

Den kristna tron har varit ett återkommande ämne i årets uppsättning av "Så mycket bättre" i TV4.

Bland årets medverkande har Uno Svenningsson, Sabina Ddumba och Tomas Andersson Wij alla sin bakgrund inom frikyrkan.

– Det fanns många vuxna i mitt liv, för mina föräldrar var med i en frisinnad baptistkyrka på Södermalm, berättade Tomas Andersson Wij i programmet.

Ebeneserkyrkan

Kyrkan hette Ebeneserkyrkan, och låg på Blecktornsgränd i Stockholm.

– Det blir en känd kyrka över hela landet. Det blir en sådan som personer som vuxit upp i trängre församlingar på landet flyr till, för att den är friare. Där fanns många musiker och konstnärer. En ung stämning, berättade han.

I Ebeneserkyrkan fanns ett stort socialt engagemang. Att människor gömde flyktingar hörde till vardagen.

– I den här fantastiska miljön får jag växa upp. Jag älskade kyrkan, att komma dit på söndagar. Jag älskade att få hänga med de äldre musikerna. Det är där jag börjar uppträda och sjunger på gudstjänster ibland med min gitarr.

"Blir avundsjuk"

Erik Saade bröt in och sa att han avundades Tomas Andersson Wijs bakgrund.

– Jag kan bli avundsjuk att jag inte fick växa upp i någon kyrka. Ni fick musiken så tidigt. Det måste ju vara underbart när man är barn.

Svaret blev:

– Jag minns inte en enda predikan. Jag minns knappt några ord. Men jag minns musiken. Jag minns hur det kändes att sitta i havet av röster och sväva. Jag är jättetacksam för att få växa upp i det.

Läs också: Urban Thoms: Kärlek genom rutan i ”Så mycket bättre”

När märkte han då att folk ville lyssna, undrade Aino Jawo i Icona Pop.

– Det var nog väldigt tidigt. Det var fullt i kyrkan och folk var knäpptysta. Man hörde sin röst i stora rummet, och det satt tanter längst fram och grät. Att känna att man gör något som får fäste på folk, det ger ett barn en bekräftelse på att fortsätta.

Religiösa övertoner

Samtidigt fick han parera de religiösa övertonerna i denna miljö. Som 14-åring blev han till exempel rekommenderad att avhålla sig från onani, med hänvisning till Gamla testamentet.

– Man kunde höra: Tomas, Gud har en stor plan för ditt liv. När man är tio år gammal, liksom. Man ville ju inte sumpa den chansen.

– Men de fick mig ändå att känna att jag kunde ge någonting. Det var en välsignelse, för att tala kyrkospråk.

Fler artiklar för dig