Nyheter

Ingen flytt för Kaggeholms folkhögskola till Rörstrands slott

Det ser inte ut att bli någon flytt till Filadelfiakyrkans Rörstrands slott för Kaggeholms folkhögskola, som i dag ligger på Ekerö utanför Stockholm.

1 av 4

– Det blir för dyrt för oss att köpa och renovera lokalerna så att de fungerar för de behov vi har, säger Johannes Magnusson, ordförande i PSK, Pingstförsamlingarnas skol- och kursverksamhet, till Dagen.

Enligt Niklas Piensoho, föreståndare i Filadelfiaförsamlingen i Stockholm som äger Rörstrands slott, har Filadelfia inte fått något konkret bud från PSK, som i sin tur äger Kaggeholms folkhögskola.

– Vi har fått veta att de inte kan köpa vilket är en besvikelse för oss. Vi hade med glädje gjort affär och tror att det hade varit bra för hela pingströrelsen, säger Niklas Piensoho.

Vill in till city

För ungefär ett år sedan fattade Kaggeholms folkhögskolas styrelse beslutet att skolans lokaler som ligger på Ekerö, några mil utanför Stockholm, ska säljas.

En förklaring är de dyra underhållskostnaderna för lokalerna, där det har talats om summor på 30-40 miljoner kronor. En annan förklaring är att man vill komma närmare Stockholm city och närmare församlingsrörelsen Pingst.

En dialog inleddes med Filadelfia om att flytta in vägg i vägg med Filadelfiakyrkan i Rörstrands slott som byggdes på 1600-talet och som varit i församlingens ägo sedan kyrkan byggdes 1930.

Hyra lokalerna

En annan möjlig lösning som har diskuterats är att PSK och Kaggeholm skulle hyra lokalerna av Filadelfiaförsamlingen. Men så blir det inte heller.

– I så fall skulle vi som församling behöva stå för renoveringen och efter att ha räknat på det alternativet kom vi fram till att vi inte har råd med detta, förklarar Niklas Piensoho.

Nu undersöker PSK andra alternativ och målsättningen är fortfarande att hitta en lokal så centralt som möjligt i Stockholm.

En försäljning av Kaggeholms folkhögskola är också på gång och man hoppas att en affär kan vara i hamn innan årets slut.

Vem är köpare?

– Det kan jag inte säga eftersom förhandlingarna inte är klara, säger Johannes Magnusson.

Pingstförsamlingarnas skol- och kursverksamhet har fyra folkhögskolor. Dalkarlså i Umeå, June i Jönköping, Mariannelund i Småland och Kaggeholm.

Från hösten 2018 tillkommer en ny folkhögskola i Pingsts regi i Göteborg då de verksamheter som i dag finns utspridda i göteborgsområdet, däribland Teamträningsskolan och Bibelskola Väst, ska samlas under PSK:s tak.

– Glädjande nog fick vi häromveckan grönt ljus från Folkbildningsrådet att starta en femte folkhögskola.

Fler artiklar för dig