Nyheter

Katolske kardinalen glad över reformationsfirandet

Martin Luther bröt med katolska kyrkan. Men katolske kardinalen Anders Arborelius är glad över att få delta i gudstjänsten när reformationsminnet firades. – Jag är väldigt tacksam för den utveckling vi har sett i den ekumeniska dialogen, säger han till Dagen.

Katolske biskopen Anders Arborelius medverkade i högtidsmässan i Uppsala domkyrka iklädd sin orangea kardinalsdräkt. Efteråt intog Arborelius soppa och Luther-äppelmust på kyrkbacken, där Dagen fick en pratstund.

– Det här är en följd av den försoningsprocess som katoliker och lutheraner började för 50 år sedan, och som har intensifierats under det här minnes­året. Nu kan vi vara med och fira reformationen, och inte bara minnas den.

– Men det framgick också av syndabekännelsen att det finns en smärta och ånger över gammal splittring och andra svårigheter. Det är viktigt att vi ser på historien i det ljuset, säger Anders Arborelius.

Den katolske kardinalen är glad över att kyrkan en sådan här dag vågade lyfta fram och tala om Jesus, frälsningen och nåden i det offentliga rummet. Han gav samtidigt uttryck för tveksamhet över att statsminister Stefan Löfven och kung Carl XVI Gustaf satt längst fram i domkyrkan, och att statsministern fick tala i gudstjänsten.

– Det förstärker bilden av stat och kyrka som ett. Jag har lite blandade känslor, säger Anders Arborelius.

Synlig kyrka i samhället

Lasse Svensson, ordförande för Sveriges kristna råd och kyrko­ledare för Equmeniakyrkan, fanns också på plats och samtalade efteråt med stats­minister Stefan Löfven.

– Det är bra att det blir synligt i samhället vad kyrkan gör. Jag gillar anslaget i gudstjänsten att vi tar avstamp i historien, men siktar på framtiden och vill något mer och vidare.

– Paulus ord att inte skämmas för evangeliet är det viktigt att gång på gång slå fast. Både som kyrka i samhället, men också i våra egna liv, säger Lasse Svensson.

Ärkebiskop Antje Jackelén sa på kyrkbacken att högtidlighållandet av reformationen är viktigt både för kyrkan och för Sverige som land.

– Ska vi förstå oss själva i Sverige så måste vi förstå reformationen.

Fler artiklar för dig