Nyheter

Uno Svenningsson berättade om sin uppväxt i frikyrka

I premiären av säsongens "Så mycket bättre" avslöjade Uno Svenningsson att han brottats med panikångest.

Uno Svenningson slog igenom som sångare och låtskrivare i gruppen Fredá i början av 1980-talet. Sedan dess har han också hunnit med en solokarriär.

I säsongens upplaga av "Så mycket bättre", som hade premiär i TV4 på lördagskvällen, är han en av deltagarna. Tillsammans med bland andra Tomas Andersson Wij, som båda är uppväxta i frikyrkan.

I programmet, där kända artister tolkar varandras låtar och bor och umgås under drygt en vecka, berättade Uno Svenningsson att han alltid brottats med blyghet.

– Jag har varit lite osäker på min roll som artist, och inte särskilt bekväm med alla uppmärksamhet, berättar han i programmet.

Under hela sin artistkarriär har Uno Svenningsson lidit av social fobi, men uppenbarligen har han lyckats leva med detta och ändå vara kreativ, skriva låtar och fungera som artist.

Frikyrklig uppväxt

Uno Svenningsson berättar också med tacksamhet om sin frikyrkliga uppväxt i Gnosjö men också att han slutade gå i kyrkan i tonåren eftersom han tvivlade.

Tomas Andersson Wij, som följt Uno Svenningsson ända sedan 12-13-års ålder, säger med beundran i rösten att mycket av Unos andlighet kan spåras i hans musik.

Läs mer: Urban Thoms: Det finns mer under ytan hos Uno Svenningsson

– Kärleken till musiken har segrat, nyfikenheten och viljan att göra det här, konstaterar huvudpersonen.

Några av de Uno Svenningsson-låtar som framfördes i programmet: Tro på varann, Vågorna, Allt man kan önska sig och - inte minst den låt som han är mest känd för - Under ytan.

I nästa veckas program är det Anders "Moneybrother" Wendin som får sina låtar tolkade.

Fler artiklar för dig