Nyheter

Partier vill agera mot nazister

Många har upprörts eller känt sig hotade av att se nazister marschera på gatorna. När partierna nu möts för överläggningar finns förslag på hur reglerna ska kunna skärpas för att motverka antidemokratiska krafter.

Justitieminister Morgan Johansson (S) och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) har bjudit in alla partier utom Sverigedemokraterna till samtalen.

Bakgrunden är den upprördhet som nazistiska Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstrationer väckt, nu senast under Bokmässan i Göteborg, men även under Almedalsveckan i somras.

Morgan Johansson har varit tydlig med att det inte är aktuellt att ändra i någon av grundlagarna. Då skulle det dröja till 2023 innan ändringarna kan träda i kraft.

Nazistiska symboler

I stället handlar det om att se vad som kan göras inom ramen för nuvarande grundlagar. Flera partier pekar på lagen om hets mot folkgrupp, till exempel är Centerledaren Annie Lööf öppen för att ändra lagen om det behövs för att polisen lättare ska kunna ingripa mot nazistiska symboler.

Fler artiklar för dig