Nyheter

Carl-Olov Hultby, Cilla Eriksson och Alpha Sverige får Evangelistfondens stipendier för 2017

Evangelistfonden har utsett tre stipendiater. I år är det Carl-Olov Hultby, Cilla Eriksson och Alpha Sverige som får 20 000 kronor var. – Evangelisten behövs verkligen i dag som en spjutspets som kommer med glada nyheter, säger Samuel Wångehag på Evangelistfonden.

Det är nionde året i rad stipendierna delas ut. Och som vanligt är det i tre olika kategorier: årets hedersevangelist, årets evangelist och årets organisation.

Carl-Olov Hultby, som är hedersevangelisten i sammanhanget, är välkänd för många i kristenheten. Åtminstone bland de som är lite äldre.

Följer fin tradition

– Carl-Olov ser inga gränser för evangeliet. Han har under många år rest som evangelist i ekumeniska sammanhang och är lika välkommen vart han än kommer, menar Samuel Wångehag.

Som mångårig riksevangelist inom Missionskyrkan och sedermera Equmeniakyrkan följer Hultby en fin tradition med namn som John Hedlund, Berthil Paulson och Arne Höglund.

Årets evangelist är Cilla Eriksson, välkänd för Dagens läsare efter sin turné förra hösten då hon cyklade 350 mil och samlade in pengar till offer för trafficking.

Dagen når Cilla när hon sitter i bilen på väg till Örebro där hennes pojkvän bor. Hela hösten är hon inbokad att hålla föreläsningar i församlingar och företag.

– Sedan jag kom hem från USA har jag rest ganska mycket och hållit föredrag. Då berättar jag bland annat om min USA-turné och det passar mig ganska bra. Jag gillar att hålla föredrag.

Hur känns det att bli årets evangelist?

– Jättebra. Det känns gott att bli uppmärksammad, säger Cilla som parallellt under hösten och våren läser en utbildning till certifierad coach.

Alpha nysatsar

Det tredje stipendiet går till Alpha Sverige och i motiveringen heter det att organisationen "arbetar strategiskt, kreativt och outtröttligt med att utveckla konceptet".

– En anledning till att vi får priset är nog vår nysatsning på två filmer som kan ersätta de traditionella föredragen, säger Carl-Henric Jaktlund, nationell ledare för Alpha Sverige och tidigare medarbetare på Dagen.

Var och en av pristagarna får 20 000 kronor att använda på bästa sätt.

– I vårt fall kommer pengarna att gå till att ytterligare vässa Alpha-konceptet. Alltså som en hjälp för församlingar att nå ut med kristen tro till vanligt folk, säger Carl-Henric Jaktlund.

Vad utmärker årets stipendiater?

– Det skulle i så fall vara att de är gränsöverskridare. Var och en på sitt sätt. Det krävs mod för att gå ut med evangelium och dessa tre är modiga, säger Samuel Wångehag.

Stipendierna delas ut i Lugnetkyrkan i Falun den 18 november.

Fler artiklar för dig