Nyheter

Riksbanken avvisar svar om ogiltiga sedlar från Kanal 10

Accepterar, trots brev där gåvogivares identitet avslöjas, inte gamla sedlar som den kristna tv-kanalen vill växla in.

Tidigare i år försökte Kristen tv, som driver Kanal 10, lösa in ogiltiga sedlar till ett värde av 24 000 kronor hos Riksbanken. Men Riksbanken vägrade eftersom banken misstänkte att pengarna eventuellt kom från olaglig verksamhet.

I det skedet kunde Kristen tv inte motbevisa Riksbankens misstankar och tvisten hamnade i Förvaltningsrätten i Stockholm.

Joakim Claesson, vd för Kristen tv, skrev i överklagan att de tänkte söka rätt på personen som hade skickat pengarna – vilket de också lyckades göra.

83-åring: "Jag skänkte pengarna"

I ett brev till Kristen tv avslöjade en snart 83-årig kvinna att det var hon som hade skänkt pengarna. I samtal med Kristen tv förklarade hon vidare att hon blev änka i vintras och att det var i samband med makens bortgång som hon hittade sedlarna i ett kuvert i ett kassaskåp.

Denna information skickade Joakim Claesson till Förvaltningsrätten i Stockholm. Förvaltningsrätten vidarebefordrade i sin tur informationen till Riksbanken och bad om ett yttrande.

Riksbanken avvisar förklaring

Riksbankens svar inkom till Förvaltningsrätten den 13 september. Men någon förståelse för Kristen tv – eller vilja att lösa in de ogiltiga sedlarna – fanns inte. I stället klargjorde en jurist på Riksbanken att banken "inte har funnit anledning att ändra det överklagade beslutet och har således inget att tillägga till tidigare yttrande".

Joakim Claesson, som hade hoppats att brevet från den äldre kvinnan skulle lösa problemet, har svårt att förstå Riksbankens agerande. I ett sms till Dagen frågar han hur man ska kunna bevisa sin sak i fallet om brevet inte räcker. "Vad mer kan man göra?"

Fler artiklar för dig