Nyheter

Kanal 10 fann anonym givare - vill lösa in ogiltiga sedlarna

Det var en snart 83-årig kvinna som skänkte 24 000 kronor i ogiltiga sedlar till Kanal 10. Nu hoppas tv-kanalen att Riksbanken ska lösa in pengarna.

Kristen tv, som driver Kanal 10, försökte tidigare i år att lösa in ogiltiga sedlar till ett värde av 24 000 kronor hos Riksbanken. Företaget berättade att sedlarna hade inkommit i ett anonymt brev, utan information om vem som var avsändare.

Läs mer: Kanal 10 fick inte lösa in sedlar – överklagar med bibelcitat

Men det var en förklaring som Riksbanken inte accepterade. Banken menade att flera omständigheter, bland annat storleken på beloppet, pekade mot att pengarna kunde komma från olaglig verksamhet.

– Jag tror inte att någon kristen verksamhet över huvud taget tar emot pengar från kriminell verksamhet, säger Joakim Claesson, vd på Kristen tv, till Dagen.

Kan skrämma iväg andra givare

Han beskriver beskyllningen som "absurd" och förklarar att det är ytterst allvarligt om givare inte kan få vara anonyma. Han varnar också för att agerandet kan skrämma iväg andra som vill skänka pengar.

Kristen tv överklagade riksbankens beslut till Förvaltningsrätten i Stockholm. I överklagan skrev Joakim Claesson att de hade för avsikt att söka kontakt med den person som skickat pengarna. Han hänvisade samtidigt också till Matteusevangeliets kapitel 6 där Jesus säger att man inte ska blåsa i basun för att signalera att man har gett en gåva.

Och nu har Kristen tv alltså lyckats identifiera den anonyma givaren. I ett brev, som kom till Kanal 10 i måndags, berättar en äldre kvinna att det var hon som skickade "några gamla tusenkronorssedlar" till Kanal 10 i vintras.

Vill vara anonym

Dagen har tagit del av brevet där kvinnans namn är bortplockat. Hon skriver att "Kanal 10 betyder så mycket för mig" och ber samtidigt att "så långt som möjligt" få vara anonym.

Joakim Claesson är glad över att ha fått kontakt med kvinnan. Samtidigt berättar han för Dagen att det inte är helt givet att de skickar vidare brevet till Förvaltningsrätten. Kvinnan har som sagt önskat att få vara anonym och skickas brevet till domstolen kommer det även att diarieföras.

Avstår hellre pengarna

I stället funderar han på att skicka brevet direkt till Riksbanken med en förhoppning om att de ändrar sig och löser in pengarna – och att Förvaltningsrätten därmed kan lägga ned ärendet.

– I slutändan avstår jag hellre från pengarna än att lämna ut kvinnans namn. Hon kan bli ett lätt rånoffer.

Fler artiklar för dig