Nyheter

Kaggeholm lägger ner bibellinjen - startar ny bibelskola på Cypern

Kaggeholms folkhögskola utanför Stockholm ”pausar” sin bibellinje. – Vi räknar med att kunna starta igen framöver och satsar i stället på en bibelskola på Cypern, berättar rektor Clas Newman.

På pingströrelseägda Kaggeholms folkhögskola var det terminstart i måndags. Nytt för i år är att skolan inte erbjuder en bibellinje i egen regi.

Någon form av bibellinje har funnits på skolan ända sedan starten i början av 1940-talet, med något undantag.

– För några år sedan tror jag att det var ett var ett kort uppehåll, men det var före min tid som rektor, säger Clas Newman.

Ingen bibellinje - minskat söktryck 

I höstas beslöt Kaggeholms styrelse att lägga ned bibellinjen, eller ”pausa” som han uttrycker det. Detta gäller från läsåret 2017/18.

Bakgrunden är att söktrycket till bibellinjen minskat under senare år, vilket Kaggeholm inte är ensam om.

– Parallellt pågår ett arbete i Pingst FFS med att se över samtliga våra bibelskolor och utbildningar i hela landet. Och där är vi en pusselbit.

Verksamheter i landet

Kaggeholms folkhögskola har sedan flera år verksamhet på andra platser i landet.

En ettårig bibelskola ihop med Citykyrkan i Stockholm, Bibelakademin i Pingstkyrkan i Uppsala samt teamträningsskolor i pingstförsamlingar runt om i landet, för att nämna några.

– Vi har också Testa mission, en församlings- och teamträningsskola i samarbete med Evangelistmissionen, berättar Clas Newman för Dagen.

Gemensamt för dessa kurser är att deras geografiska hemvist ligger utanför Kaggeholm.

Vill studera utomlands

Om ett år, höstterminen 2018, startas dessutom en ny bibelskola i Limassol på Cypern tillsammans med Filadelfia i Stockholm.

– Den tror vi mycket på. Vi vet att många vill studera utomlands och Cypern är en attraktiv miljö där vi redan har kopplingar genom till exempel Ibra och PMU.

Lokalerna ska säljas

Samtidigt fortsättet planeringen inför den beslutade flytten, som Dagen skrivit om. Skolan ska sälja sina lokaler på Helgö och flytta närmare Stockholm.

– Var vi hamnar är inte klart. Processen fortsätter och vi ser stora möjligheter. Vi vet att många efterfrågar bibelutbildningar i större städer.

Fler artiklar för dig