Nyheter

Kristna ledare: Inte rätt förändra gudstjänst för att locka nya

Det är glest mellan kyrkobesöken bland de som svarar när Dagen frågar på stan när man senast var på gudstjänst. Men att anpassa gudstjänster för att locka nya människor, tror varken EFK-pastorn Eleonore Gustafsson eller biskop Fredrik Modéus är rätt väg att gå.

1 av 3

Enligt den årliga SOM-undersökningen över svenska trender svarade åtta procent att de någon gång besökte en gudstjänst under förra året. Antalet har hållit sig på ungefär den nivån de senaste decennierna. När Dagen frågar åtta personer i Stockholm city när de senast besökte en gudstjänst varierar svaren mycket.

Eleonore Gustafsson.

– Gudstjänstens betydelse är inte lika självklar i dag eftersom folk är olika och många kommer från olika kulturer och bär med sig olika föreställningar om vad en gudstjänst är, säger Eleonore Gustafsson, pastor i Ryttargårdskyrkan i Linköping och en av författarna till boken ”Söndag: Gudstjänst i en ny tid”.

Hon arbetar med en församlingsplantering i ett område i Linköping. Där har de valt att inte ha gudstjänster förrän det finns en efterfrågan från den grupp människor man vill nå.

Gudstjänst nödvändigt för kristna

Samtidigt menar hon att gudstjänsten är helt nödvändig för den som är kristen och primärt handlar om tre aspekter: att mötas för att tillbe Gud, att be för omvärlden och att lyssna till ordet.

Det poängterar även Fredrik Modéus, biskop för Växjö stift. Har skrivit mycket om delaktighet och liv i församlingen och en avhandling om gudstjänstfirande gemenskap i Svenska kyrkan. Gudstjänsten beskriver han som ”kyrkans hjärta”.

Fredrik Modéus.

– Det är vi möter den uppståndne. Ord och sakrament är konstituerande för den lutherska kyrkan och därför är gudstjänsten principiellt viktig, säger han.

"Behöver känna igen sig"

Men att använda gudstjänsten för att locka nya människor till kyrkan är han mer tveksam till.

– Men däremot behöver en fungerande gudstjänst bestå av igenkänning, delaktighet och att människor får bidra med sina gåvor.

– Vi gör lätt en för stor skillnad mellan den som är tillfälligt på plats och den som oftare är delaktig i kyrkan. Om gudstjänsten verkligen präglas av delaktighet så är min erfarenhet att även den tillfällige besökaren kan dras in i gudstjänstfirandet, säger Fredrik Modéus.

"Kan vara medryckande även för nya"

Eleonore Gustafsson är inne på samma spår och tror att nya besökare snabbt märker om det som pågår i gudstjänsten är genuint.

– Märker man att folk i församlingen hänger med och är delaktiga i gudstjänsten så blir det medryckande även för nya besökare.

"Förändring riskerar urvattna"

Ambitionen som kan finnas att anpassa gudstjänsten till sin tid och göra den ”relevant” tror Eleonore Gustafsson riskerar att urvattna gudstjänsten, snarare än att bli attraktiv för nya människor.

– Jag tror inte på att göra gudstjänsten relevant, snarare att den ska vara pedagogisk. Det kan vara att mötesledaren filar på bra ordval och att till exempel en kort förklaring som ger en ingång i bibeltexterna.

Fredrik Modéus tror att det finns en styrka i att vila mot traditionen och liturgin snarare än att förändra och uppfinna nytt.

– Visst kan det vara bra med en kontextuell känslighet men andra sidan av samma mynt kan bli en ängslighet. Det finns en styrka i att återvända till arvet och skapa en trygghet i igenkänningen.

Eleonore menar att den som besöker en gudstjänst förväntar sig något annat än vad man vanligtvis möter både kan vara en upplevelse av en ny värld där man samtidigt är välkommen.

– Då blir gudstjänsten en välkomnande plats där man erbjuds andliga erfarenheter, säger hon.

Fler artiklar för dig