Nyheter

KD lämnar förhandlingar om försvaret - ”saknas långsiktighet”

I en pressträff meddelade i dag Kristdemokraternas partiledare, Ebba Busch Thor, att partiet lämnar förhandlingarna med regeringen, Moderaterna och Centern om försvarspolitiken som pågått sedan maj. Enligt Ebba Busch Thor saknas en vilja till långsiktighet från regeringens sida.

– Det är uppenbart att intresset ligger mer i att hålla nere nivån snarare än att diskutera vad försvaret ska ha för förmåga och hur vi skapar långsiktigt hållbara villkor. Därtill vet vi att vi med dagens anslag inte kommer kunna nå den nivån vi kommit överens om i tidigare uppgörelse, sa Ebba Busch Thor under pressträffen.

Hon hänvisar bland annat till ett allvarligare läge på flera områden, däribland säkerhetsläget, islamistisk terrorism och ökad aggressivitet från Ryssland, som skäl för ett stärkt försvar.

Kan inte enas om budgeten

Hon menar att man är helt oense om försvarsbudgetens omfattning och att det i dagsläget skiljer "flera miljarder" mellan de egna bedömningarna och regeringens.

– Vi har, utifrån vår bedömning och det underlag vi har fått från försvarsmakten, gjort bedömningen att det krävs 10 miljarder de kommande 3 åren för att uppfylla tidigare försvarsuppgörelse för att kunna uppnå en större förmåga och ge en långsiktighet för försvaret.

Exakt hur många miljarder som skiljer vill hon dock inte gå in på utan hänvisar till övriga förhandlingsparter.

Försvarsminister: De smiter från ansvaret

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) vill inte heller precisera i detalj hur stort gapet skulle vara men bekräftar att det rör sig om flera miljarder. Han är besviken över KD:s avhopp.

– De smiter från sitt ansvar, säger han till TT.

– Vi har lagt ner mycket tid på att ta fram underlag för beslut.

"Försämrat säkerhetsläge"

Mikael Oscarsson, riksdagsledamot (KD) och försvarspolitisk talesperson tror pekar bland annat på det ökade cyberhotet som ett av skälen till de 10 miljarder som Kristdemokraterna vill se gå till försvaret de kommande tre åren.

– Det säkerhetspolitiska läget har försämrats. Enligt Säpo sker i dag 10 000 cyberattacker varje månad. Vi ser även stora behov av reparationer och materiel som saknas. Sammantaget behövs därför runt 10 miljarder för att uppgörelsen ska kunna uppfyllas.

Fler artiklar för dig