Nyheter

Samarbete igen mellan Pingst i Sverige och Rwanda

Relationerna mellan Pingst i Sverige och Rwandas stora pingstsamfund gnisslade för fem år sedan, men är nu på väg att normaliseras.

Allan Ekstedt är missionsansvarig i pingstförsamlingen i Eskilstuna, kontaktförsamling för Pingsts arbete i Rwanda. Senast han besökte landet var för ett och ett halvt år sedan.

Stopp för PMU-projekt

Fram till för fem år sedan bedrevs via PMU biståndsprojekt tillsammans med pingstsamfundet ADEPR i Rwanda. Men det stoppades från svensk sida när det uppstod frågetecken om hur samfundsledningen tillsatts. Dagen skrev (8 mars 2013) att det bland annat fanns påståenden om att staten ville styra samfundet.

– Det skedde något av en kyrkokupp. Det ledarskap som var tillsatt av rörelsen avsattes och en ny grupp kom till. Vi kunde inte acceptera tillvägagångssättet. Men nu tycker vi att det har gått åt rätt håll och det ledarskap som då tillsattes är borta, berättar Allan Ekstedt.

Han besöker om ett par veckor, tillsammans med missionär Leif Agnestrand, Rwandas huvudstad Kigali och ska då träffa den nya pingstledningen.

Pingstmissionärer från Sverige kom till landet 1940. Det tog två år innan de första personerna kunde döpas. 1947 sände Eskilstunaförsamlingen ut Martin och Greta Agnestrand.

Numera handlar samarbetet mer om att bygga relationer mellan samfunden.

– Pingströrelsen i Rwanda räknar enligt uppgift kanske två miljoner medlemmar och de har välutbildade pastorer. De insatser som förr gjordes av missionärer behövs inte på samma sätt längre. Men de vill ha fortsatt kontakt med Sverige, säger Allan Ekstedt.

Vad är din bild av utvecklingen i Rwanda?

– Det sker en stor utveckling i huvudstaden Kigali men på landsbygden är det fortfarande stor fattigdom. Den pågående valkampanjen ser han som en välkommen utveckling:

– Det är ett land med ordning, reda och säkerhet. Jag vet vem Frank Habineza är men jag känner honom inte personligen.

Fler artiklar för dig