Nyheter

Kuba: Pastor dömd till arbetsläger

Kubanske pastorn Ramon Rigal har dömts till ett års straffarbete och husarrest. Hans brott: Han ville hemskola sina barn.

Pastor Ramon Rigal, ledare för församlingen Iglesia de Dios en Cristo, samt hans hustru Adya, arresterades i februari efter att de öppet deklarerat att de skulle ta sina barn ur den statliga skolan och hemundervisa dem. I april dömdes pastorn till ett års fängelse, men efter överklagan har domen nu ändrats till straffarbete och husarrest, rapporterar International Christian Concern. Hustrun Adyas dom till ett års husarrest står kvar.

Hemundervisning förbjuden

Rigal och hans hustru beslutade att de skulle undervisa barnen hemma på grund av att de blev mobbade i skolan, och för att undervisningen stred mot familjens kristna värderingar, skriver Christian Post.

Kubas kommunistregim tillåter inte någon form av hemundervisning som alternativ till den offentliga skolan och därför ställdes pastorsparet inför rätta.

Internationella hemskoleorganisationen HSLDA har stöttat paret Rigal i deras kamp för rätten att själva undervisa sina barn. Pastor Rigal citeras i ett tidigare uttalande från HSLDA:

– Det här är en stor orättvisa. De försöker tvinga oss att sända våra barn bara till statliga skolor… De borde respektera föräldrars rätt baserad på mänskliga rättigheter att undervisa sina barn och respektera deras tro och rätten till att hemundervisa.

Fler artiklar för dig