Nyheter

Kristna somalier i Sverige dödshotas efter att ha hängts ut i filmer

Flera kristna somalier i Sverige har under de senaste åren hängts ut i filmer och bilder på nätet. På senare tid har problemet eskalerat och rädslan ökar nu hos gruppen. Flera håller sig gömda på grund av sin tro.

1 av 4

Filmen inleds med en text på somaliska med betydelsen ”Vidriga Mona”. Ett par sekunder efter genomborras texten av en pistolkula och färgas röd av blod. Samma sekvens går om igen några gånger innan filmen fortsätter och visar en serie av bilder på Mona Walter, hennes man och barn. Samtidigt hörs en berättarröst som säger något på somaliska.

Det här är en av flera filmer som just nu cirkulerar på Youtube. Syfte är att hänga ut och smutskasta somalier som konverterat till kristen tro. Även personer som missionerat bland somalier i Sverige och andra länder hängs ut.

Filmer riktade mot islamkritikern Mona Walter

Flera av filmerna är riktade mot Mona Walter. Hon har sin bakgrund i Somalia och sedan hon blev kristen har hon varit offentlig med sin kritik mot islam.

Även om det tar emot försöker Mona återberätta vad som sägs i några av filmerna.

– Rösten säger alla möjliga hemska lögner, som att min dotter är en hora och har gjort flera aborter. De säger även att jag säljer mig till äldre män och att jag kränker islams profet, säger Mona Walter.

En kvinna började hänga ut kristna somalier

De senaste veckorna har en mängd liknande filmer dykt upp på Youtube – riktade mot flera kristna somalier och deras familjer. Men fenomenet har pågått under betydligt längre tid än så.

Dagen har talat med flera personer, bland annat Mona Walter, som berättar om en kvinna som i slutet av 2015 började hänga ut personer inom den somalisk-kristna gemenskapen i Sverige.

Kvinnan har tidigare själv låtit döpa sig och varit aktiv i en kristen församling. Men efter en tid som uttalad kristen hände något.

– Ibland sa hon att hon var kristen och ibland muslim. Vid något tillfälle sa hon att hon var ateist. Hon kunde bete sig väldigt aggressivt och hota folk och säga att de måste gå tillbaka till islam, säger Mona Walter.

Kvinnan filmar sig sig själv

I återkommande livesändningar på Facebook har kvinnan regelbundet filmat sig själv när hon pratar om olika personer. Vissa beskrivs som ”smutsiga” och ”falska” och kvinnan påstår att flera som konverterat egentligen inte alls är eller varit kristna utan blivit lurade till det.

En av dem som råkat ut för detta är Aisha, som lärde känna kvinnan genom bibelstudier, där Aisha deltog via Skype. Kvinnan tog kontakt och talade från början varmt om deras gemensamma kristna tro. Men snart förändrades tonen.

– Hon blev arg och började hota mig. Hon sa att jag måste gå tillbaka till islam. Allt var väldigt konstigt, berättar hon för Dagen.

Har blivit dödshotad, trakasserad och misshandlad

Aisha, som egentligen heter något annat, har sedan hon blev kristen upplevt hot, trakasserier och även misshandel. Hon har bott på flera skyddade boenden efter att ha mottagit dödshot från sin före detta make.

Nyligen flyttades Aisha och hennes barn på nytt, till en kvinnojour långt från där de tidigare bott.

Detta efter att kvinnan publicerat känslig information om henne på Facebook.

– Jag är rädd och tänker mycket på vad som skulle kunna hända med mina barn, säger Aisha.

Par hotas efter att de pekats ut som kristna

Vid flera tillfällen har pastorsparet Shino och Shania Gabo hängts ut i kvinnans publiceringar. De pekas ut eftersom de evangeliserar och gör tv-program riktade till somalier. Sedan dess har paret fått motta flera hot och påtryckningar om att sluta med sin verksamhet. Paret har sedan tidigare en fått en fatwa (ett ställningstagande från muslimska ledare) uttalad över sig i form av en dödsdom.

"Kommer döda er om vi ser er"

– Man säger saker som: ”Ni är onda fiender till islam” och ”vi kommer döda er om vi ser er”. Men vi pratar inte om islam. Vi tvingar inte på någon kristen tro. Genom sina filmer så manipulerar hon och sprider även falska påståenden, berättar Shino Gabo.

Dagen har försökt att nå kvinnan utan resultat.

Läs också: Kristen ledare ser ingen anledning att anmäla att somalier hängts ut

Fler artiklar för dig