Nyheter

Claphaminstitutet kritiserar Sidabeslut om aborter

Kristna Claphaminstitutet är kritiskt till Sidas nya beslut. Det som innebär att utländska organisationer tvingas välja mellan svenska eller amerikanska biståndspengar.

USA beslutade tidigare i år att dra in allt bistånd till organisationer som stödjer eller erbjuder aborter.

Sveriges svar var då att öka biståndet med ytterligare 200 miljoner kronor till dessa organisationer.

I veckan tog biståndsmyndigheten Sida ytterligare ett steg, och fryser biståndet till organisationer som går med på USA:s krav.

För Sidas del rör det sig om mellan 20 och 40 organisationer. De svenska organisationer som tar emot Sidabistånd som Dagen varit i kontakt med påverkas inte av beslutet.

“Hårresande”

Men Per Ewert, direktor för den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet är kritisk till Sidachefen Carin Jämtins utspel.

"Resonemanget är så hårresande att man undrar om hon verkligen menar allvar. Skulle Sida alltså kräva att hjälporganisationer som ska få fördela svenskt bistånd i fattiga länder först aktivt måste genomföra en propagandainsats för abort?", skriver han i en debattartikel på SvD Debatt.

Han menar att det är orimligt att en generaldirektör tar sig rätten att driva igenom en så "långtgående ideologisk styrning över hela världen".

Ser totalitära tendenser

Även Stefan Swärd, pastor och ordförande för organisationen Ja till Livet, är kritisk till Sidas beslut.

– Sidas signaler är uttryck för totalitära tendenser när svenska myndigheter på ett auktoritärt sätt ska exportera svensk abortpolitik.

– Att hävda ofödda barnens rättsskydd innebär inte alls kvinnoförtryck eller att man inte vill stödja sexuell och reproduktiv hälsa, säger han till Dagen.

Fler artiklar för dig