Anders Carlsson, ledare för Ungdom med uppgift i Sverige, förklarar för Dagen att de valde att engagera sig i insamlingen till barnmorskorna av två skäl:
– Dels gjorde vi det inom ramen för kursen Biblisk världsbild och samhällspåverkan som vi har kört under våren. Som namnet antyder handlar kursen mycket om att få se förändring i samhället utifrån den bibliska världsbilden, däribland samvetsfrihet. För oss låg det bra i tiden för projektarbetet i kursen i och med att det var aktuellt med de stora insamlingsbehov som uppkommit.
"Sprida medvetenhet och bidra ekonomiskt"
UMU tränar och sänder ut ungdomar i mission och Anders Carlsson berättar att kursdeltagarna grävde lite mer i frågan om samvetsfrihet för att sedan informera, inspirera och utmana i ett insamlingsmöte.
– På det sättet kunde vi sprida medvetenhet om frågan och samtidigt bidra ekonomiskt. Vi ville visa konkret att vi stöttar de två barnmorskorna och även vara med och täcka det behov som finns. Det är inte lätt för de här barnmorskorna, och det minsta vi som kristna kan göra är att stötta dem på de sätt vi kan.
"Principiell fråga"
Det andra skälet till att UMU valde att satsa lite extra i frågan om samvetsfrihet var enligt Anders Carlsson att det är en viktig principiell fråga – det handlar inte bara om barnmorskor.
– Samvetsfrihet påverkar andra yrkesgrupper, men också på ett större plan. Vi vill inte se ett råsekulärt samhälle som dikterar villkoren strikt efter en humanistisk grund. Vi vill se ett samhälle grundat på frihet och verklig tolerans.