Det var natten till i fredags som familjen kontaktades och fick reda på att deras dotter levde, samt att de efter flera års oro skulle få träffa henne. De bor i ett flyktingläger i det kurdiska självstyret i Irak, och som så många andra kristna fick de fly för sina liv när Islamiska staten för tre år sedan ryckte fram och rensade ut kristna, yazidier och andra grupper.
Familjen kommer från Qaraqosh på Nineveslätten, en traditionellt assyrisk/syriansk stad strax utanför storstaden Mosul. För tillfället pågår striderna för fullt inne i Mosul. IS är på väg att jagas bort från platsen där dess ledare i mars 2014 utropade terrorgruppens självutnämnda kalifat.
Det var till detta kalifat, inne i Mosul, som den då treåriga flickan Christina fördes bort.
Mår psykiskt dåligt
Amar Sabri, ett ögonvittne från Norsborg, var på plats strax efter att hon förenades med sin familj, och återberättar mammans känslofyllda historia via telefon.
– När jag kom dit var det kaos, det var fullt med präster och journalister, alla trängdes inne i deras hem på femton kvadratmeter, två sovrum och ett litet kök, i 43 graders värme, berättar han.
– Flickan mår psykiskt dåligt, och har varit med om ett stort trauma. Mamman kände först inte igen henne när de skulle hämta henne. Det var andra som var med som ropade, "där är hon, där är hon".
Amar Sabri berättar att när IS kom till byn där familjen bodde så flydde folk för sina liv. Men mamman hade hjärtproblem och sa att hon skulle stanna kvar med den då treåriga dottern.
– De kommer att förstå mig, vi kommer inte att få några problem, sa mamman, som inte kunde tänka sig att någon kunde separera en mor och ett litet barn.
Slet dottern ur famnen
Flera andra kvinnor stannade också kvar, och efter att IS tagit över Qaraqosh sattes de på en buss och kördes mot gränsen mot det kurdiska självstyret.
– Mamman hade sin lilla dotter i famnen, då hon plötsligt rycktes ifrån henne av en IS-krisgare. Hon hann inte reagera, och när hon protesterade fick hon order att hoppa in i bussen igen, annars skulle hon bli dödad.
– Hoppa på bussen, annars slaktar vi din familj, hotade IS-krigaren, då kidnappningen av Christina beskrivs i ett stort reportage i New York Times.
Amar Sabri fortsätter berättandet:
– De som förts bort med buss släpptes slutligen i öknen, utan vatten och mat. Mamman hade heller inga skor, och fick gå i sju timmar i stekande hetta. Det brändes under fötterna, men hon kunde bara tänka på sin dotter.
I tre års tid har familjen försökt få kontakt med henne, utan resultat. Det är först nu som historien om Christinas öde kommit fram.
Fördes till Mosul
– Efter att hon tagits ifrån sin mamma fördes Christina till Mosul, och de som kidnappade henne placerade henne på någon slags uppsamlingsplats, dit även andra som förts bort fanns.
IS har blivit ökända för sin hantering av kidnappade kvinnor, inte minst från de etno-religiösa minoriteterna, där många hållits som sexslavar åt jihadisterna. Men när Christina kom till Mosul var hon bara ett litet barn, och en muslimsk familj fick syn på henne.
Amar Sabri säger att de troligtvis kände igen henne sedan tidigare, och det var därför de valde ut henne och adopterade barnet. Det är i alla fall vad han fått återberättat.
– Familjen tog sedan hand om henne som sin egen dotter, säger han.
Kunde inte lämna Mosul
Men familjen kunde inte kontakta omvärlden eller lämna Mosul, så Christinas öde var helt okänt utanför en liten krets inne i den IS-kontrollerade storstaden.
Men i och med att område efter område av Mosul befriats från Islamiska staten, fick till slut familjen som tog hand om Christina också tillbaka sin frihet. Och efter många turer fick de till slut tag i rätt kontakter, och kunde lämna tillbaka flickan till sin ursprungliga familj.
– Men hon pratar inte längre assyriska/syrianska, som hennes familj gör, utan hon pratar bara arabiska nu, säger Amar Sabri.
– Så hon känner sig som en främling hos sin egen familj. Jag tror heller inte att hon riktigt förstått vad som händer.
Vad fick du för intryck av henne?
– Det är en människa som tappat sin själ. Hon var där, men ändå inte. Jag började gråta direkt när jag såg henne, säger Amar Sabri.
Han säger att berättelsen kommer honom extra nära, eftersom han själv är född i Mosul, även om han flyttade till Sverige som sjuåring.
Godhjärtade muslimer
Mitt i allt elände tycker han i alla fall att det i den här berättelsen finns ett hopp, inte minst att för att det var en muslimsk familj som förbarmade sig över en kristen flicka.
– Det spelar ingen roll vilken religion man tillhör, det finns alltid människor som är godhjärtade. Den här familjen skulle ha kunnat göra vad som helst med den här flickan, men gjorde inte det, säger Amar Sabri.
– Jag är själv kristen, men när man ser muslimer som fått ta emot så mycket förakt på grund av vad IS har gjort, så blir jag extra glad när jag ser det här. De flesta muslimer är inte som IS. Det finns godhet i människor, oavsett religion.
Startar insamling
Christinas befrielse är också viktigt för organisationen A Demand for Action, som uppmärksammat hennes fall flera gånger.
– Jag har hållit tal om henne i den amerikanska kongressen och i EU-parlamentet, sommaren 2014 spreds hennes bild över hela världen, säger organisationens grundare Nuri Kino, som även skrivit om frigivningen i den amerikanska tidningen Huffington Post.
– Vad hon och familjen behöver nu är lugn och ro. Så vi tänker starta en insamling, så att de kan flytta från baracken i flyktinglägret där de bor. Vi ska försöka få tag på en lägenhet så de kan få vara i fred, samt försöka se till att de får hjälp med någon form av terapi.