Nyheter

Författare bojkottar bokmässan när Nya Tider medverkar

Det blåser hårda vindar runt årets bokmässa i Göteborg. En lång rad författare bojkottar årets mässa på grund av att högerextrema Nya Tider tillåts vara med. Kultursverige är delat. Bland kristna författare och förlag finns båda sidor representerade.

1 av 8

Redan vid förra årets bokmässa blev det rabalder när det visade sig att tidskriften Nya Tider hade bokat en monter. Efter att först ha avbokat Nya Tider och sedan ändrat sig, eftersom juridiken satte stopp för avbokning, fick mässan kritik från flera olika håll.

Och i år uppstår debatten på nytt, efter att mässan har gett Nya Tider grönt ljus för att delta. Flera bokförlag säger nu att de på olika sätt försöker sätta press på mässan att inte släppa in Nya Tider.

Håkan Rudels, Bonnierförlagen.

Bonnier: Vi vill inte ha dem där

Bokförlaget Natur och Kultur har skrivit ett öppet brev till mässan. Och Håkan Rudels, vd på Bonnierförlagen, säger till Expressen att förlaget har ”mängder av telefonsamtal” med mässan och att man inte delar Bokmässans åsikt att Nya Tider ska beredas plats.

– Vi vill inte ha Nya Tider på plats, säger han.

Manas att söka upp journalister

Det var efter att tidningen Expo för en tid sedan avslöjat att Sanna Hill, en av grundarna och ägarna till AlternaMedia som ger ut Nya Tider, också ligger bakom en film där tittarna uppmanas göra "hembesök" hos journalister, som många aktörer inom kulturlivet höjde sina röster för att Nya Tider inte skulle få delta i Göteborg.

Maria Källsson.

Libris: Vädjar till dem att ändra sig

Kristna bokförlaget Libris tillhör dem som är kritiska mot att Nya Tider ska beredas plats.

– Jag har skrivit ett brev till Bok & Biblioteks vd Maria Källsson, där jag vädjat till dem att ändra ståndpunkt i denna fråga. Och så har våra författare fått ett mejl kring hur vi resonerar, säger förlagschefen Jennie Sjöström till Dagen.

Hon betonar att alla Libris-författare är emot den typ av extrema åsikter som representeras av Nya Tider och att alla är för alla människors lika värde. Libris kommer inte att bojkotta mässan, men de för en fortsatt dialog, säger Jennie Sjöström.

150 skribenter bojkottar mässan

Det gör däremot de 150 författare, journalister, poeter och översättare som hittills har skrivit på ett upprop som publicerades i Dagens Nyheter i veckan. ”Så länge högerextrema krafter närvarar på mässan kan vi inte göra det”, skriver de.

Bland undertecknarna finns många tunga namn, till exempel Johannes Anyuru, Peter Englund, Magnus Florin, Anneli Jordahl, Klas Östergren, Förintelseöverlevaren Hédi Fried, Karolina Ramqvist, Göran Rosenberg, Sara Stridsberg, Christine Falkenland och Maria Küchen. Sammanlagt fyra Akademiledamöter har undertecknat.

Men frågan om bojkott eller inte delar kulturlivet. Ska aktörer som har antidemokratiska ideer få vara med i det demokratiska samtalet? Vilket är bäst: att som vissa debattörer säger ”ta debatten” på plats på mässan – eller att göra en markering och helt enkelt stänga dörren?

Heberlein kritiserar uppropet

Ett par dagar efter författaruppropet skrev författaren Lotta Lundberg en upprörd krönika i Svenska Dagbladet, där hon sa att hon är besviken på de författare som inte åker till mässan.

Även författaren och teologen Ann Heberlein hör till dem som kritiserar författaruppropet. Andra författare – både kristna och sekulära - säger att de ska åka, därför att de lovat delta i olika programpunkter. Till dem hör bland annat prästen och författaren Owe Wikström.

Fler artiklar för dig