Nyheter

Kungafamiljen deltog i minnesgudstjänst efter terrordådet i Stockholm

Hopp och framtidstro, där låg fokus i den nationella ljusgudstjänsten i Storkyrkan i Stockholm på annandag påsk.

1 av 2

Anledningen var terrordådet på Drottninggatan i Stockholm för två och en halv vecka sedan.

Temat för gudstjänsten - "Stå upp för det goda och samlas för framtidstro och hopp" - hade valts för att uppmuntra till att titta mer framåt än bakåt.

– Vi ville visa att vi behöver gå vidare och inte låta mörkret och det destruktiva ta över. Det finns ljus och hopp mitt i allt som skett, säger domkyrkokaplan Kristina Ljunggren till Dagen.

Bibelord stack ut

För att symbolisera detta tände stockholmsbiskopen Eva Brunne tre ljus, ett vardera för tro, hopp och kärlek. Ärkebiskop Antje Jackelén talade med Lukas 24:13-35 som utgångspunkt.

En annan bibeltext som lyftes fram i gudstjänsten var Romarbrevet 12:9-21, som handlar om att avsky det onda, hålla fast vid det goda och att visa varandra kärlek.

– Bland alla de meddelanden som skrevs på planket utanför Åhléns dagarna efter dådet, så stack just det ut, säger Agneta Lagercrantz, kommunikatör i Stockholms domkyrkoförsamling.

Kungafamiljen och ministrar

Kungaparet var på plats liksom demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) och Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, som båda representerade regeringen.

Från oppositionen syntes riksdagsledamöterna Elisabeth Svantesson (M) och Jakob Forssmed (KD).

Vanligt med gudstjänst efter katastrofer

Nationella gudstjänster i Svenska kyrkans regi har blivit vanliga i Sverige på senare år. De brukar hållas vid större nationella kriser och katastrofer.

– Tyvärr börjar vi få en lång erfarenhet av sådana händelser i våra land. Vi har haft gudstjänster till exempel när Estonia förliste, efter tsunamin i Sydostasien och när Anna Lind mördades, berättar Kristina Ljunggren.

Vad har sådana gudstjänster för betydelse?

– När något så traumatiskt som terrordådet på Drottninggatan inträffar blir många människor ordlösa. Då tror jag att det förväntas av Svenska kyrkan att vi ska samla människor. Så att göra detta känns självklart, menar Kristina Ljunggren.

Fler artiklar för dig